Helyreállították a kairói Szent Márk kopt székesegyházat a decemberi terrortámadás után

Kitekintő – 2017. január 7., szombat | 17:04

Az egyiptomi hadsereg mérnöki egységének köszönhetően rövid idő alatt végeztek a Szent Márk-katedrális és az ahhoz csatlakozó Szent Péter és Pál-kápolna helyreállítási munkálataival. A kápolnában december 11-én egy öngyilkos merénylő 27 emberéletet oltott ki a reggeli szentmise idején.

Az egyiptomi hadsereg Facebook-oldalán tette először közzé a hírt, hogy Abdel Fattah el-Sziszi elnök utasításának megfelelően a sérült épületrészek helyreállításával elkészültek a kopt karácsonyra, melyet január 7-én ünnepelnek.

A Szent Márk-katedrálissal egybeépült Szent Péter és Pál-kápolnában december 11-én egy öngyilkos merénylő oltott ki 27 emberéletet a reggeli szentmise idején; mintegy negyvenkilencen megsérültek.

A Szent Márk kopt székesegyház az egyiptomi kopt ortodox egyház központja, II. Tavadrosz kopt pátriárka székhelye. A főtemplom felújítás alatt áll, ezért nem ott tartották a vasárnapi liturgiát.

Abdel Fattah el-Sziszi elnök terrorcselekménynek nevezte a robbantást, aminek nincs helye Egyiptomban, és háromnapos gyászt hirdetett. Magasrangú egyiptomi politikusok látogattak el a templomba nem sokkal a támadás után, akiket tüntetők fogadtak, tiltakozva a keresztények elleni merényletek és a rendfenntartó erők tehetetlensége miatt.

A kopt ortodox egyház közleményében kifejezte mély gyászát a híveket érő erőszak és terrorizmus miatt: „Imádkozunk a vértanúkért és a sebesültekért. Az egyiptomi egyház hangsúlyozza, ki kell tartani a nemzet egysége mellett, ami minden egyiptomit Egyiptom áldott földjén tart.”

A nagymufti, az egyiptomi vallásos törvények legmagasabb rangú képviselője elítélte a terrorista támadást. Savki Ibrahim Abdel-Karim Allam kijelentette: „A templomok elleni támadást, legyen szó akár lerombolásról, akár bombatámadásról, akár a hívek elleni erőszakról, tiltja a saría.” A nagymufti egységre szólított fel „a terrorizmus ellenében, amely a szektarianizmusra uszít és feszültséget szít Egyiptom két szárnya: a muszlimok és keresztények között, és ezzel gyengíti a nemzetet.”

Ferenc pápa a december 11-i, vasárnapi Úrangyala imádság után mondott beszédében külön megemlékezett az áldozatokról: „Imádkozzunk az utóbbi órákban – több országban – történt barbár terrortámadások áldozataiért is. A helyszínek különbözők, de az erőszak sajnos ugyanaz, amely halált és pusztítást hoz, de a válasz is ugyanaz: a hit Istenben és az egység a civilizált emberi együttélésre jellemző erényekben. Szeretném kifejezni különleges közelségemet kedves testvéremhez, II. Tavadrosz pápához [a kopt ortodox egyház pátriárkájához] és az ő közösségéhez; imádkozom az elhunytakért és a sebesültekért.”

Forrás és fotó: Catholic News Agency

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria