Hét hónap után újranyitnak a templomok Peruban

Kitekintő – 2020. október 29., csütörtök | 19:18

Peru püspökei tájékoztatták a lakosságot, hogy novemberben fokozatosan újra kinyitják a templomokat, s így lassanként visszatérhet a liturgikus és szentségi élet megszokott rendje hét hónap zárva tartás után.

A főpásztorok emlékeztették a hatóságokat, hogy „az eucharisztia – beleértve a vasárnapit is – nem minősíthető egyszerű összejövetelnek, és nem hasonlítható más társadalmi, kereskedelmi vagy szabadidős tevékenységekhez”.

„Valójában minden szentség, ahogy a többi liturgikus és irgalmassági cselekedet is mind a vallásgyakorlás és a vallásszabadság részei, alapvető emberi jogok, melyeket nemzetünk alkotmányának második cikke véd. Tehát nem is volna elfogadható korlátozásokkal sújtani azokat, vagy több elvárást támasztani feléjük az előbb említett tevékenységekhez képest” – hangsúlyozza a püspöki konferencia írása.

A püspökök nyilatkozata a kormány rendeletét követően jelent meg, mely szerint november 2-tól engedélyezik a templomok újranyitását, ám azok csupán a hívek egyharmadát fogadhatják, szigorú biztonsági szabályozások betartása mellett. A püspökök így fogalmaztak: „Mindezek figyelembevételével a saját közösségén belül, november 2-tól kezdve (a kormányrendelet által meghatározott dátum) minden püspöknek jogában áll meghatározni a szentmisék és a többi szentség kiszolgáltatásának kezdetét hétköznapokon és vasárnap egyaránt, a liturgikus szabályok tiszteletben tartása mellett, biztosítva a Perui Püspöki Konferencia által jóváhagyott A Katolikus Egyház vallási tevékenységeinek protokollja a pandémia idején című szabályzatának következetes betartását.”

A főpásztori testület végül kiemelte, hogy „ha van olyan intézmény, amely mindig és mindenkor az ember egész lényének javával foglalkozik, az a Katolikus Egyház. Így segítette a világjárvány minden pillanatában a betegeket és családtagjaikat hatékony közbelépésével és lelki támogatásával, megsokszorozva jótékonysági, szociális segítői munkáját, illetve segédkezett az orvosi oxigén elosztásában, különösen a legszegényebbek részére”.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó: Avvenire

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria