Hetven év után először mutattak be szentmisét a nagyváradi Szent József Központ kápolnájában

Külhoni – 2018. március 21., szerda | 17:00

Szent József ünnepén, március 19-én szentmisét tartottak az egyházmegyei karitász központjának helyt adó Szent József Központ kápolnájában, Nagyváradon. Az épület 1948-as elkobzását követően ez volt az első szentmise a felújított kápolnában, melyet 2017 decemberében áldott meg Böcskei László püspök.

A Szent József-napi ünnepségen a Caritas Catolica nagyváradi csoportjainak vezetői és munkatársai vettek részt.

A szentmise főcelebránsa és szónoka Kovács Zsolt püspökségi irodaigazgató volt; koncelebrált Rajna József kanonok, fugyivásárhelyi plébános, a katolikus karitász igazgatója.

Prédikációjában az irodaigazgató a bibliai Szent József alakját elevenítette fel, s az ő példája kapcsán beszélt a családfenntartó szerepéről, valamint a mindennapi munkához való helyes hozzáállásról. „Ami az ember számára lehetetlennek tűnik, az Isten segítségével lehetségessé válik” – hangsúlyozta.

A szertartás végén Rajna József köszönetet mondott az irodaigazgató szolgálatáért, és Szent József közbenjárását kérte a katolikus segélyszervezetnél végzett munkára.

Hetven év telt el azóta, hogy 1948-ban elkobozták a vincés nővérektől a korabeli viszonyok közt modernnek számító Szent József Kórház épületét – emlékeztetett. – A zsidók hetvenéves babiloni fogságával vont párhuzamot, és hálát adott az isteni gondviselésnek, amiért hét évtized után sikerült újra eredeti rendeltetésének megfelelően helyreállítani a Szent József-kápolnát.

A liturgiát követő agapén a Caritas Catolica munkatársai a névnapjukat ünneplő Sándorokat és Józsefeket köszöntötték, többek között a segélyszervezet három vezetőjét: Rajna József igazgatót, Egeli József igazgatóhelyettest és Dunai József ügyvezető igazgatót.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria