Hetvenéves a novaji templom

Hazai – 2017. augusztus 17., csütörtök | 12:41

Augusztus 13-án búcsúi szentmise keretében ünnepelték meg a templom felszentelésének hetvenedik évfordulóját a Heves megyei Novajon. A búcsúi szentmisét Ternyák Csaba egri érsek mutatta be.

Bár a novaji templomot Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szentelték, a szüreti munkálatok miatt évtizedek óta augusztusban, Nagyboldogasszony napján vagy egy ahhoz közeli időpontban tartják a templom búcsúját. Az idei ünnepet a kerek évforduló, illetve a felújított templom és a település központjában újonnan épült Mária-kút megáldása tette különlegessé.

Prédikációjában a főpásztor a történelmi események felidézésekor nemcsak a templom újjáépítéséről szólt, hanem Mindszenty bíboros azon körleveléből is idézett, amellyel hetven évvel ezelőtt Nagyboldogasszony ünnepén elindította hazánkban a Mária-évet.

Szerte az egyházmegyei központokban és a nagyvárosokban Mindszenty bíboros hatalmas tömegek előtt meghirdette a Mária-évet – fogalmazott Ternyák Csaba –, és népünket, a magyarságot ismét felajánlotta a Szűzanyának, megismételve Szent István királyunknak azt a nagyszerű, egyszeri, és örök érvényű gesztusát, hogy ezt a népet a Szűzanya oltalmába helyezte. Talán nem sértő semelyik más népre sem, ha kiemeljük azt a tényt, hogy mi, magyarok voltunk az elsők, akik így, népként is Mária gyermekei lettünk. Szükség van arra, hogy Szent István királyhoz és Mindszenty bíboroshoz hasonlóan mi is a Boldogasszony közbenjárását kérjük ma is népünkért.

A templomok külső megújulása kétségtelenül valamiképpen az Egyház vitalitásának, életrevalóságának a jele – folytatta szentbeszédét a főpásztor –, de hogyha csak ez lenne, akkor nagyon kevés lenne, mert a templom nem kövekből, nem téglákból áll, hanem első sorban élő kövekből, élő téglákból, akik nem mások, mint maguk a hívek. Itt, ezen a településen nemcsak egy kőtemplom van, hanem egy élő templom is, az Isten Egyháza, az is erős.

* * *

Novaj első temploma az 1280-as években épülhetett. Az 1700-as évek közepén építették újjá és bővítették ki. A második világháború végén a visszavonuló német csapatok lerombolták a templomot, ám a falu lakói közadakozásból és saját kezükkel 1947-ben újjáépítették. Az elmúlt években több fázisban újult meg a templom: megtörtént az oltárok aranyozása, a belső festés, a tetőszerkezet cseréje, a kivetítő beépítése, a csapadékvíz-elvezetés és a kamerarendszer kiépítése, idén pedig új padlóburkolatot kapott az épület.

Civil kezdeményezés és összefogás eredményeként épült meg a település központjában a Mária-kút. A kőtömb és a családi ereklyeként őrzött fehér porcelán Madonna-szobor Dobó Veronika adománya.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria