Hetvenéves szerzetesi jubileumot ünnepeltek Nagyvenyimben

Megszentelt élet – 2014. október 7., kedd | 17:08

Spányi Antal megyéspüspök ünnepi szentmisét mutatott be Nagyvenyimben október 4-én, melynek keretében Berecz Mária Etel ferences szegénygondozó nővér megújította hetven évvel ezelőtt tett fogadalmát – tájékoztat a Székesfehérvári Egyházmegye.

A Ferences Szegénygondozó Nővérek szentmisével emlékeztek Assisi Szent Ferenc örök életbe való átköltözésére, tranzitusára. 

„Etel nővér teljesen átadta életét Istennek, eljegyezte magát az eucharisztikus Jegyessel. És az Úr elfogadta élete áldozatát: kezébe vette, megáldotta, megtörte, és utána szétosztotta a szegények között” – mondta el szerzetestársáról Takács Etelka M. Klarissza nővér, a Ferences Szegénygondozó Nővérek tartományfőnöke.

Spányi Antal megyéspüspök az ünnepi szentmisében köszöntötte a rubintfogadalmas nővért, aki – ahogy a püspök fogalmazott – „igazi példa arra, mit jelent az elköteleződés Isten mellett”.

Etel nővér fiatalon, tizenhat évesen tette le első fogadalmát, amelyet a nehéz, vészterhes időkben is megtartott. A szerzetesrendek feloszlatása után, 1954-ben tett örökfogadalmat. Nyugdíjazásáig árukiadóként dolgozott, majd 1990-től a szentendrei idősek otthonában végzett szolgálatot: naponta látogatta a betegeket, amíg egészsége engedte.

„Etel nővér hetven éven át hűséges maradt szeretett Urához és rendjéhez. Az imádságban Isten erőt adott neki meg nem értett életéhez, így tudta szünet nélkül szeretni és szolgálni az embereket” – hangsúlyozta Spányi Antal.

Kiss Csaba Gábor, a nagyvenyimi szeretetotthon vezetője köszöntőjében elmondta: Etel nővér naponta látogatta a betegeket, egészen addit, míg őt is elérte a betegség, és a nagyvenyimi szeretetotthonba került. „Több mint tíz évig vett részt az otthon lelki életének megszervezésében. Jelenleg szenvedésben és betegségben egyesül a keresztre feszített Úr Jézussal, akinek egész életét odaadta” – fogalmazott az igazgató.

Az ünnepségen Spányi Antal átadta Etel nővérnek Ferenc pápa áldását.

Etel nővér így fogalmazott fogadalmának megújításakor: „Hálát adok Istennek, hogy ezt a szép napot megünnepelhetem. A szerzetesi hivatás Isten ajándéka, irántunk való szeretetének kifejezése. Szeretetből ajánlom most föl neki elesettségemet, szenvedéseimet.”

A szentmise után került sor a tranzitus szertartására, mellyel Szent Ferenc boldog haláláról emlékeztek meg a szegénygondozó nővérek.

„Szent Ferenc példája ma is hív fiatalokat a rendbe: másokért élni, másokért tenni csendesen, egyszerűen, megtalálni Istent a kicsinyekben, a szegényekben, ebben érdemes követni őt” – mondta két nővérjelölt, Margit és Kinga az ünnepségen.

A Ferences Szegénygondozó Nővérek a szegényeknek, családoknak, idős embereknek nyújtanak segítséget. A nővérek a kórházakban és otthonaikban is látogatják és segítik a betegeket, valamint felkeresik a rászoruló, egyedülálló, a társadalom peremére sodródott embereket.

Fotó: Somogyi Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria