Hiánypótló kötet jelent meg a középkori pécsi székesegyházról

Kultúra – 2017. március 14., kedd | 14:15

A pécsi Szent Péter és Pál-székesegyház román kori szobrászati emlékeit bemutató kötet a Pécsi Egyházmegye és a Kronosz Kiadó gondozásában „Echo simul una et quina: Tanulmányok a pécsi székesegyházról” címmel jelent meg.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Tüskés Anna, Raffay Endre és Heidl György által szerkesztett könyvet Takács Imre művészettörténész, az ELTE Művészettörténeti Intézetének igazgatója mutatja be április 4-én a pécsi Dóm-kőtárban.

A tanulmánykötetet Tóth Melinda (1939–2012) művészettörténész emlékének szentelték, aki az 1970-es évek közepétől kutatta a székesegyház román kori építéstörténetét és kőfaragványait. A könyv tizennégy írása régészeti, történeti és művészettörténeti szempontból mutatja be a pécsi székesegyházat, mely a magyarországi romanika kronológiájának és stílustörténetének fő emléke.


A tanulmányokban olyan régészeti kérdések merülnek fel, mint a késő antik népesség továbbélése, az ókeresztény és a középkori épületek kapcsolata, a keresztény kultuszt átörökítő kulturális és vallási kontinuitás, a székesegyház helyének kiválasztása és történetének korai időszaka, a hozzá csatlakozó épületek elemzése. A középkori székesegyházra vonatkozó, korabeli írott források együttes elemzése által a kötet feltárja a bazilika és a püspökvár középkori történetét. Az olvasó képet kap a korabeli szenttiszteletről, vallásosságról, a szakrális épületeket használó klerikusok és világi hívek életéről is. A figurális és ornamentális kőfaragványok stiláris elemzése lehetővé teszi a pécsi emlékek beillesztését a romanika közelebbi és távolabbi emlékanyagába.


A gótikus síremlékek összehasonlító vizsgálata és Janus Pannonius pécsi püspök alakjának felidézése a 15. századi városra világít rá. A 2011-es feltárások során előkerült késő gótikus boltozat kőanyagának térszkennelése lehetővé tette a székesegyház 1500 körüli boltozatának számítógépes rekonstrukcióját.


A tanulmánykötet nem csupán a szakma, de a történelemtudomány és a művelődéstörténet eredményeire kíváncsi olvasók szélesebb köre számára is érdekes olvasmány.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria