Hírességek, akik rajonganak a Caminóért

Kitekintő – 2019. november 6., szerda | 20:58

A világ egyik legnépszerűbb zarándokútja a középkor óta vonzza a vándorokat.

Az El Camino, Az Út tulajdonképpen egy úthálózat, amely nyugat-európai kezdőpontokat köt össze a spanyolországi Santiago de Compostelával.

A ma útnak indulók elsősorban spirituális elmélyülésre vágynak. Az útvonalak közül némelyik több száz kilométert is kitesz, és vannak köztük, amelyek már az UNESCO védelme alatt állnak a világörökség részeként. Becslések szerint évente mintegy negyedmillió zarándok halad végig Az Úton.

A hagyományos zarándokok névtelenségbe burkolózva haladtak végig a Caminón, maguk mögött hagyták társadalmi státuszukat, átadták magukat a vállalt feladatnak.

A modern időkben azonban sok közismert személyiségről tudható, hogy végigment a Szent Jakab-zarándokúton, vagy legalábbis egy szakaszán. Példájuk bátorít másokat, hogy nekivágjanak a lélekben megtisztító vándorlásnak.

Az Aleteia válogatásában szerepel többek között Andrew McCarthy színész, író, rendező. 2012-ben ment végig a Caminón, amiről A leghosszabb út hazafelé (The Longest Way Home) címmel könyvet is írt.

Mary McAleese korábbi ír államfő 2009-ben járt a Caminón. Nagyjából 112 kilométert tett meg egy hét alatt. McAleese 1997-től 2011-ig volt Írország államfője; fontosnak tartotta a társadalmi igazságosság kérdéseit, a kiengesztelődést.

Jenna Bush Hager újságíró, műsorvezető, George W. Bush amerikai elnök lánya 2004-ben, 22 évesen ment végig a Caminón barátaival.

Anthony Quinn Oscar-díjas mexikói-amerikai színész valójában nem zarándokként, hanem egy stáb tagjaként járt a Caminón: 1999-ben közreműködött egy a zarándokútról készülő dokumentumfilmben.

Assisi Szent Ferenc a maga korában szintén celebritás volt. 1213 és 1215 között zarándokolt Santiago de Compostela felé – azért tartott számára ennyire sokáig, mert több kolostort is alapított útközben.

Shirley MacLaine, a filmsztár 1994-es zarándoklatára sok útitárs visszaemlékezett már: különösen kedves volt mindenkihez, miközben napi húsz kilométert gyalogolt. Ő is megírta tapasztalatait, Az Út, egy lelki utazás (The Way, A Spiritual Journey) címmel.

Az apa-fia páros, Martin Sheen (valódi nevén Ramón Estévez) és Emilio Estévez játékfilmet forgatott a Szent Jakab-útról (The Way). A filmben közreműködött a következő generáció is, Emilio Estévez fia, Taylor személyében.

Angela Merkel német kancellár hat kilométert tett meg a Caminón 2014-es spanyolországi látogatása alkalmával, Mariano Rajoy akkor spanyol miniszterelnök társaságában.

Stephen Hawking brit fizikus 2008-ban járt Galíciában, Fonseca-díjat kapott a Santiago de Compostela-i egyetemtől; a zarándokút kisebb szakaszait érintette a városon belül.

Forrás és fotó: Aleteia.org

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria