Hogyan kell szakszerűen elfáradni? – Találkozás Versegi Beáta Mária nővérrel

Nézőpont – 2017. november 6., hétfő | 21:38

Találkozás Versegi Beáta Mária nővérrel, a Nyolc Boldogság Közösség tagjával, a „Lehetőségek – a kiégésen innen és túl” című könyv szerzőjével és a Központi Oltáregyesület vezetőjével; beszélgetés életéről, a kiégésről, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról november 9-én a D18 kávézóban.

A Nyolc Boldogság Közösség tagjával Kuzmányi István, a Magyar Kurír és az Új Ember főszerkesztője beszélget.

Versegi Beáta Mária nővér egy interjúban elmondta: Rendkívül felgyorsult tempóban élünk, rengeteg hatás ér bennünket, és ezzel együtt sok elvárással találkozunk mindannyian, amelyek erősen hajlamosító tényezők arra, hogy az erőnkön felül vállaljunk feladatokat, függetlenül attól, hogy egyházi szolgálatot végzünk-e, vagy sem. Ebben különösképpen is veszélyeztetettek azok, akik a feladataikat nagyon jól akarják végezni, és jó szívvel, odaadóan szeretnék sokak javát szolgálni, illetve sokak valós vagy vélt elvárásainak eleget tenni.

A normál menete a dolgoknak az, hogy az ember elfárad, pihen, aztán újrakezdi. Ez van a természet törvényeibe beleírva: nappal dolgozunk, éjszaka pihenünk, aztán újrakezdjük. Nem az a cél, hogy egy olyan életmódot alakítsunk ki, amiben nincsen fáradtság vagy elfáradás, hiszen ez normális része az életünknek. De mindenki elgondolkodhat, hogy este vagy éjszaka szokott-e pihenni, hogy hétvégén megáll-e, és hogy van-e egyáltalán nyári szabadsága. A kiégés az a fajta fáradtság, amit nem lehet kipihenni egy jó esti alvással, egy hétvégi kikapcsolódással vagy egy nyári szabadsággal. Ha ezek az alapvető regenerációs elemek nincsenek jelen az életünkben, akkor nagyon könnyen jutunk oda, hogy a véges erőinket felemésztjük - vallja a Nyolc Boldogság Közösség tagja.

A D18 kávézóban és könyvesboltban (Budapest, VI. kerület, Dessewffy utca 18–20.) 2017. november 9-én, csütörtökön 18 órától a nővér életéről, a kiegésről és a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról is szó lesz.

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria