Hogyan lehetünk boldogok férfiként és nőként? – Folytatódott a pécsi szabadegyetem

Hazai – 2017. január 18., szerda | 9:07

„Nő és férfi” címmel folytatódott a Pécsi Egyházmegye szabadegyetemi előadás-sorozata január 11-én. A témáról Udvardy György pécsi megyéspüspök mellett Bereczkei Tamás pszichológus, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának (PTE BTK) dékánja és Törőcsik Mária közgazdász tartott előadást.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

„Nagyon érdekes önmagában a cím is. Férfi és nő: kapcsolatot, egymás mellé rendelést és viszonyt is kifejez, de kifejezi az egységet is” – mondta Udvardy György pécsi megyéspüspök a szabadegyetem januári előadásán.

A főpásztor rámutatott: egy olyan valóságról beszélünk, aminek mi magunk is részesei vagyunk. „Fontosnak látom napjainkban ennek a kérdésnek a bibliai-antropológiai megközelítését. Egyik legnagyobb kérdésünk ma Európában, hogy ki az ember, és ezt ki mondja meg, ezen belül pedig ki a férfi és ki a nő. Tény, hogy definícióinkat nagymértékben befolyásolják a társadalmi szerepek, a gazdasági változás, a hagyomány. Éppen ezért szükséges abból a világos alapból kiindulni, hogy arra kaptunk meghívást: legyünk boldogok akként, akik vagyunk.”


Bereczkei Tamás pszichológus, a PTE BTK dékánja a két nem közötti különbségről beszélt. Arról, hogy a különbség mennyire alkati, pszichológiai jellemző, mennyire befolyásolja a nevelés, mi az, ami a férfiakra jellemző, mi az, ami a nőkre.

„Nagyon jó lenne, ha nem egymás szerepét vennénk át, hanem a férfiak maradnának férfiak, a nők pedig nők, és egymást kiegészítő, egymást erősítő szerepeket vállalnánk” – fogalmazott Bereczkei Tamás.

Törőcsik Mária közgazdász a férfiakról és nőkről mint fogyasztókról beszélt. Előadásában a különböző vásárlói magatartások közti különbségeket és hasonlóságokat vizsgálta. A közgazdász rámutatott arra, hogy ezen a téren milyen különbségek vannak férfiak és nők között, amelyeket látunk a hétköznapokban, mégis érdemes tudatosítani. Próbált arra is rávilágítani, hogy milyen társadalmi problémák adódnak a férfi és a női életút során.

A szabadegyetemi előadás-sorozat február 8-án Egészség, teljesség címmel folytatódik. Az előadók Udvardy György pécsi megyéspüspök, Falus András genetikus és Szemelyácz János pszichiáter, addiktológus lesznek.

A januári előadások hanganyaga az egyházmegye honlapján meghallgatható.

Forrás és videó: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert/ Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria