Argentínában holtan találták Juan Heraldo Virochét, a kábítószer-kereskedelem ellen küzdő papot

Kitekintő – 2016. október 7., péntek | 16:06

Juan Heraldo Viroche nevét sokan ismerték Argentínában, elkötelezett küzdelmet folytatott a kábítószer-kereskedelem ellen. Holttestére október 5-én találtak rá otthonában.

A 46 éves plébános holttestére a lakásában találtak rá az Argentína északi részén fekvő San Miguel de Tucumán városban, a Nuestra Señora del Valle de la Florida-plébánián. Energikus, tettre kész ember volt, aki bátran szembeszállt a kábítószer-kereskedő bandákkal.

A drogfüggőségben szenvedők lelkipásztori ellátására létrehozott argentin püspöki bizottság rövid közleményt adott ki, amelyben tájékoztatott arról, hogy a plébánost és munkatársait már többször megfenyegették a drogkereskedő csoportok. Juan atya életét a kábítószer-kereskedelem elleni harcnak szentelte, nyíltan beszélt erről egyházközségében és másutt is. Maga köré gyűjtötte a fiatalokat, hogy kimentse őket a helyi drogbandák vonzása alól.


Az argentin püspöki konferencia tagjai fájdalmuknak és megdöbbenésüknek adtak hangot Juan Heraldo Viroche plébános halála kapcsán. Csatlakoznak az egyházmegye érsekének kéréséhez, hogy mihamarabb tisztázzák halálának körülményeit. Kifejezik együttérzésüket Viroche atya rokonaival, a plébánia híveivel és a tucumáni egyházmegyével.


A helyi hatóságok szerint öngyilkosság történt, mert a ház ajtaja belülről zárva volt, amikor rátaláltak, és nem találtak külsérelmi nyomokat a holttesten. A hívek azonban nem hisznek ebben, tüntetéseket szerveznek, követelve az ügy kivizsgálását, a körülmények tisztázását.

Forrás: Avvenire.it; Vaticaninsider.it

Fotó: Avvenire.it; News.va

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria