HuGlass – Magyar üvegművészek tárlata nyílik a Szent István-bazilikában

Kultúra – 2017. október 15., vasárnap | 20:20

A Magyar Üvegművészeti Társaság HuGlass címmel idén is megrendezi csoportos kiállítását. A mintegy hatvan művész több mint száz alkotását bemutató tárlatot október 18-án nyitják meg Budapesten, a Szent István-bazilikában. A 19-én kezdődő Art Marketen válogatást láthatnak az érdeklődők a művekből.

A HuGlass kiállításon a látogatók átfogó képet kaphatnak a mai magyar üvegművészet külföldön méltán népszerű törekvéseiről – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A budapesti tárlaton a Magyar Üvegművészeti Társaság minden tagja kiállíthatja alkotásait: a csaknem hatvan üvegművész az elmúlt két év során készült két-két művét tárja a közönség elé, így épül fel a több mint száz alkotást bemutató tárlat. A kiállítók között a nemzetközileg is számontartott alkotók mellett a friss diplomás generáció is bemutatkozik.

A kiállítók célja: a szakma bemutatása a nagyközönségnek, pillanatkép létrehozása az autonóm képzőművészeti törekvések, az építészeti felhasználás és a design területéről.

A HuGlass kiállítással idén két budapesti helyszínen is találkozhat a közönség: október 12. és 15. között a Millenáris parkban megrendezendő Art Market Budapest keretében szűkebb válogatás lesz látható a művekből; a teljes tárlat a Szent István-bazilikában kap helyet.

A Szent István-bazilikában kialakítandó tárlatot Karin Rühl, a frauenaui üvegmúzeum igazgatója nyitja meg október 18-án. A magyar üvegművészek alkotásait november 12-ig tekintheti meg a közönség e budapesti kiállításon.

Idén első alkalommal szakmai és közönségdíjat is kiosztanak: az egyiket a megnyitón, a másikat a finisszázson – ezzel is ösztönözve a kimagasló alkotások létrehozását.

A tárlatot szatellit programok is kísérik; kisebb önálló kiállításokat, előadásokat rendeznek. A korábbi évekhez hasonlóan a kiállításról ezúttal is nyomtatott katalógus készül.

Forrás: MTI

Fotó: a HuGlass 2017 Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria