Hummes bíboros: A pápa az Amazóniával foglalkozó szinódus lelkes előmozdítója

Ferenc pápa – 2018. július 5., csütörtök | 18:48

Claudio Hummes, az amazóniai püspöki bizottság elnöke a jövő évi szinódusról nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak. A brazil bíboros szerint a 2019-es szinóduson szembe kell nézni az amazóniai egyház problémáival és a közös otthon védelmének feladatával.

„Amazónia: új utak az Egyház és egy átfogó ökológia számára” – ezt a témát választotta Ferenc pápa az Amazónia térségével foglalkozó püspöki szinódusra. A Szentatya közelmúltbeli perui látogatása alkalmával jelentette be, hogy 2019 októberében Rómában kerül sor e püspöki tanácskozásra. A pápa kinevezte a szinódust előkészítő tanács 18 tagját, akik együttműködnek a témák kidolgozásában. E tanács egyik tagja Claudio Hummes bíboros, nyugalmazott São Pauló-i érsek, a Pánamazóniai Egyházi Hálózat elnöke, aki a múlt heti konzisztórium előtt ellátogatott Amazóniába, hogy felhívja a helyi egyház figyelmét a következő szinódusra.

A szinódus célja, hogy választ adjon a következő kérdésekre: Végzi-e küldetését az Egyház Amazóniában?, Mit gondoljunk a jövőről?. Ezentúl pedig megkülönböztetést kell végezni. Konkrétan arról van szó, hogy miként ültessük a gyakorlatba az evangelizálást. A helyzet nehéz – jegyezte meg Hummes bíboros –, a világiak hatalmas munkát végeznek, de nagyon kevés a pap a szentségek kiszolgáltatására.

Amazónia ma pusztulóban van az erősen romboló fejlesztési projektek miatt. A szinódusnak tehát meg kell vitatnia, hogy milyen fejlődési modellekből merítsen ihletet Amazónia a maga és a Föld jövője számára. Amazóniában nem fektetnek be a helyi közösségek erősítésébe, hanem minden erőforrást kitermelnek és elszállítanak. Továbbá nagy probléma, amit nem szabad alulértékelni, az emberkereskedelem, amely a régiót is érinti – figyelmeztetett Hummes bíboros.

Ferenc pápa péteri szolgálatának kezdete óta pasztorális és emberi szempontból is nagy aggodalommal fordul Amazónia és annak helyi egyháza felé. A Szentatya ezt konkrétan meg is fogalmazta Laudato si’ kezdetű enciklikájában, amely egy mestermű és újdonság a pápai tanítás összefüggésében – tette hozzá Claudio Hummes.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria