Húsz nyelven imádkozták a Miatyánkot a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc-templomban

Kultúra – 2016. október 3., hétfő | 15:15

Október 2-án újra megtelt a budapesti Bakáts téri Assisi Szent Ferenc-templom, hogy „A Miatyánk hete” rendezvénysorozat befejező áhítata keretében érdeklődők, hívők és nem hívők együtt imádkozzák, hallgassák a Miatyánkot. Az imádságos koncerten részt vett Erdő Péter bíboros is.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A Bakáts téri templom évek óta fontos helyszíne különböző zenei programoknak, szívesen fogad be színvonalas eseményeket, és a helyi tapasztalatokra építve lépésről lépésre teszi le egy önálló, katolikus művészeti-kulturális fesztivál alapjait.

„A Miatyánk hete” elnevezésű fesztivál szervezője Orbán György, művészeti vezetője pedig Bubnó Tamás, a Szent Efrém Férfikar karnagya. A rendezvénysorozat célja, hogy a katolicizmus egyetemes voltát hangsúlyozva kinyissa a templomot – mondta el szerkesztőségünknek az eseményről Rubovszky Rita, a Patrona Hungariae Iskolaközpont főigazgatója.


Az Assisi Szent Ferenc-plébániatemplom csodálatos belső terében megvalósult hangáhítat keretében a Patrona Hungariae Iskolaközpont diákjainak közreműködésével tucatnyi különféle nyelven hangzott el az Úr imája: a keleti (szír, grúz, örmény, arámi, görög, cigány, szerb, ukrán) és a nyugati (angol, francia, lengyel, magyar, német, spanyol, román, szlovák) liturgikus hagyomány szerint, valamint nagy zeneszerzők (Liszt, Csajkovszkij, Palestrina, Schubert, Tallis) feldolgozásai és motettái formájában.

Megragadó volt, amint a gyermekek egyrészt anyanyelvükön, másrészt kétnyelvűségükből fakadóan édesapjuk vagy édesanyjuk nyelvén, illetve kárpátaljai, erdélyi, vajdasági, felvidéki származásúak lévén születésük szerinti országuk anyanyelvén mondták el a Miatyánkot.

Az áhítat kezdetén a patronás diákok egyszerre mondták el mind a húsz nyelven az Úr imáját, jelképezve, hogy ezt az imádságot mindig imádkozza valaki valamilyen nyelven a világon, és azt is, hogy a Miatyánk idő és tér felett áll. A közös imádságot a Szent Efrém Férfikar ősi dallamai kísérték. Az áhítat végén Erdő Péter bíboros mondta el magyar nyelven az Úr imáját, melyet a jelenlévők felállva imádkoztak vele együtt, majd közösen el is énekelték a Miatyánkot.

Fotó: Angyal Zsuzsanna

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria