Huszadszor szerveztek tábort a fogyatékkal élőknek a görögkatolikus papnövendékek

Hazai – 2017. augusztus 9., szerda | 18:36

Az idén már huszadik alkalommal szervezték meg a Görögkatolikus Papnevelő Intézet növendékei a Szent Damján-tábort. Csaknem száz fogyatékkal élő ember táborozott július 30. és augusztus 4. között a debreceni Dorcas Campingben, és nagyjából ugyanennyi önkéntes foglalkozott velük.

A tábor célja most is az volt, hogy élményekhez juttassák a résztvevőket, és tehermentesítsék szüleiket.

Idén 95 enyhe vagy középsúlyos értelmi fogyatékkal élő üdült a kempingben. Kutyás bemutatókat, tűzzsonglőr-előadást és motoros felvonulást is láthattak a héten. Volt, aki a színpadon is megmutathatta, miben a legjobb, emellett a Nem Adom Fel+ zenekar is koncertet adott.

A Szent Damján-tábort 1998-ban szervezték meg először görögkatolikus kispapok. A nyíregyházi papnevelő intézet növendékei rendszeresen imádkoztak az értelmi fogyatékossággal élőkért, majd elkezdték látogatni az egyik nyíregyházi otthon lakóit. A tábort is az akkor még kispap Pacsai János (jelenleg encsi parókus)  kezdeményezésre szervezték meg, hogy élményekhez juttassák ezeket az embereket, mottójuk Szent Pál nyomán: „Hordozzátok egymás terhét.”

A résztvevők életét több mint száz önkéntes tette könnyebbé, akik úgy vélik, bár a tábor fizikailag megterhelő, de lelkileg hatalmas élmény. A Szent Damján-tábor zárónapján Orosz Atanáz miskolci püspök vezette a déli imaórát és tartott  rövid elmélkedést.

A táborban készült képek a rendezvény közösségi oldalán keresztül érhetők el.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria