Húszmillióan vettek részt a „Fekete Názáreti” néven ismert Jézus-szobor búcsúünnepén Manilában

Kitekintő – 2018. január 11., csütörtök | 9:45

Hatalom nélkül születtünk, és halálunk pillanatában sem lesz hatalom a kezünkben, ezért úgy kell élnünk, hogy eszköz legyünk mások élete számára – mondta Luis Antonio G. Tagle bíboros a manilai kegyszobor körmenete alkalmából bemutatott szentmisén január 9-én a Fülöp-szigetek fővárosában.

A „Fekete Názáreti” néven ismert Jézus-szobor körmenetének ünnepén éjfélkor tartottak szabadtéri szentmisét Manilában. A búcsúünnepet minden évben megülik a Fülöp-szigetek fővárosában: a kegyszobrot körmenetben viszik a tolentinói Szent Miklós-templomból a quiapói bazilikába. Az esemény a december 31. és január 9. között tartott imakilenced záró mozzanata, amelyen hívek milliói vesznek részt, kegyelmekért, csodáért fohászkodva.

A január 9-ére virradó éjszaka bemutatott szertartáson a szigetország számos papja és püspöke, valamint az apostoli nuncius is részt vett. Homíliájában a főcelebráns Tagle bíboros, Manila érseke kiemelte: elítéli a kapzsiságot és a hataloméhséget a világban. Ne feledkezzünk el arról, hogy Istent szolgáljuk, mert különben hamis úton járunk – figyelmeztetett a főpásztor.

A „Fekete Názáreti” körmenete az ország legfontosabb vallási eseménye. A szobor, amely életnagyságban ábrázolja a kereszt súlya alatt görnyedő Jézust, a 17. századból származik, amikor a Fülöp-szigetek Spanyolország uralma alatt állt. 1607-ben egy spanyol Ágoston-rendi szerzetes hozta el Manilába a szobrot egy Mexikóból érkező hajón. A hagyomány szerint a hajón tűz ütött ki, ám Krisztus szobra csodás módon megmenekült. 1650-ben, X. Ince pápaságának idején a Szentszék jóváhagyta a kegyszobor tiszteletét; VII. Piusz 1880-ban teljes búcsút engedélyezett mindazoknak, akik „ájtatosan imádkoznak” a kegyszobor előtt. Az évszázadok során a Krisztus-szobor a Fülöp-szigeteken élők jelképévé vált. Csodás erőt tulajdonítanak neki.

Idén több mint húszmillióan vettek részt a búcsúünnepen. A körmenet huszonegy órán át tartott; a Fülöp-szigetek minden pontjáról és külföldről is érkeztek hívek. Január 8-án tanítási szünet volt a manilai iskolákban, továbbá egy nap szabadságot engedélyeztek a közalkalmazottaknak, hogy részt vehessenek a körmeneten.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria