Huszonöt éves a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium

Hazai – 2016. október 18., kedd | 15:31

Püspöki szentmisével kezdődött az ünnepség október 14-én, amelynek keretében a budakeszi intézmény közössége hálát adott abból az alkalomból, hogy az iskola huszonöt esztendeje nyitotta meg kapuit.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az eseményen jelen voltak a helyi közélet vezetői, a fenntartó Székesfehérvári Egyházmegye iskoláinak képviselői, a gimnázium pedagógusai, dolgozói, az intézményben tanuló több száz diák és számos támogató.

A szentmise elején a tanárok és a diákok nevében köszöntötték Spányi Antal megyéspüspököt, majd Filó Kristóf iskolabiztos, plébános mondott köszöntőt. Beszédében megemlékezett elődjéről, Németh László plébánosról is, aki annak idején sokat tett az iskola megalapításáért.


A megyéspüspök hálát adott az elmúlt huszonöt év kegyelmeiért az intézmény életében, és azért, hogy együtt, egy szívvel és egy lélekkel fohászkodhat az iskola közössége a Jóistenhez. „Isten sok kegyelemmel áraszt el bennünket, nap mint nap. Ajándékot kaptunk, és ezt becsülni kell, felismerni, hogy a lehető legjobban tudjuk azt az életben használni” – hangsúlyozta a püspök.

A főpásztor hozzátette: fontos az igaz keresztény értékek megtartása ebben a személytelen világban, ahol sokaknak csak a jelen és a kényelem lényeges. A jeles évforduló alkalmas arra, hogy megálljunk, és elgondolkodjunk a történteken. Sok fiatal végzett itt kiváló eredménnyel, de nem csak a jó jegyek, a bizonyítvány, a kiemelkedő versenyeredmények számítanak. Fontos a jó nevelés, a helyes keresztény értékek átadása, az iskola szellemisége. Mindez szükséges ahhoz, hogy később helyt tudjunk állni az életben. „Prohászka Ottokár csodálatos ember, csodálatos tanító volt, egy világító csillag. Isten lobogó fáklyája, aki mindenét odaadva küzdött a keresztény értékek megtartásáért.” Spányi Antal végül így buzdította az intézmény közösségét: „Legyen hála Istennek, hogy mellettünk állt a nehézségek idején is, és legyen hála a kapott tehetségért, az ünnepért, a tanárokért. Küldetésünk van, feladatunk, amelyet az országot szolgálva teljesítenünk kell. Fontos, hogy amit kaptunk, abból semmi el ne vesszen, és az ünnep után megtaláljuk a helyünket az életben. Így leszünk olyan emberré, amilyennek az Úr elképzelt bennünket.”

A szentmise után Török Csaba igazgató Prohászka Ottokár gondolatait idézve köszöntötte az ünneplő közösséget:„Egy a szükséges tehát, tiszta, szép, nemes, Istent szerető lélek.” Az iskola vezetője hálával elevenítette fel a kezdeteket, amikor a keresztény értékek iránt elkötelezett, hívő családok nagy örömére megnyithatta kapuit a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium. Kiemelte, hogy a „Prohászka család” tagjai a nagy püspök nyomán csak elkötelezettséggel és hittel élve tartozhatnak Krisztus egyházához. „Hálával emlékezzünk meg a múltról, szenvedélyesen éljük a jelent, és nyíljunk meg a jövő előtt” – zárta beszédét Szent II. János Pál pápa gondolataival az igazgató.


Az ünnepség végén tartották meg Az irgalmasság Prohászka Ottokár életművében című képzőművészeti és esszéírói pályázat díjkiosztóját, majd az intézményvezető átadta a vendégeknek a gimnázium jubileumi kiadványát. Az ünnepségen a diákok verses-zenés műsora mellett Jakab Ildikó operaénekes előadásában elhangzott Gounod Ave Mariája. Zárásként a gimnázium mindennapjairól vetítettek életképeket.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria