Huszonöt éves fennállását ünnepli a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Hazai – 2013. október 11., péntek | 21:56

A Szuverén Máltai Lovegrend október 11. és 13. között Budapesten tartja regionális ülését annak emlékére, hogy a rendet 900 évvel ezelőtt ismerte el II. Pascal pápa; a Magyar Máltai Lovagok Szövetsége 85 éve, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pedig 25 éve alakult meg. Kozma Imre atya vallja: a másik emberen csak akkor tudunk segíteni, ha találkozunk vele. Ha befogadjuk őt, ha jelen vagyunk az életében, ha elkísérjük őt az úton.

A szervezők tájékoztatták a sajtó képviselőit a lovagrend és magyarországi segélyszervezete történetéről, működéséről.

A háromnapos rendezvény első napján a Parlament felsőházi termében rendezett megnyitón a rend mai küldetésére helyezték a hangsúlyt. Október 12-én a Duna Palotában megrendezett konferencián az Ispotályos Szerzetes Lovagrend magyarországi és közép-európai történetéről hangzanak el előadások, majd a rend közép-európai jelenét mutatják be. A délutáni kerekasztal-beszélgetésen a 21. század kihívásait vitatják meg a résztvevők, majd Matthew Festing nagymester mond záró értékelést. Október 13-án, vasárnap ünnepélyes szentmisét mutatnak be a Mátyás-templomban.

A Szuverén Máltai Lovagrend a Római Katolikus Egyház legidősebb vallási, karitatív laikus rendje, amely több mint 120 országban végez humanitárius és karitatív tevékenységet. Tájékoztatást adtak arról is, hogy önkéntes testületei 33 országban működnek, 25 000 munkatársa és 80 000 önkéntese dolgozik a különböző programokban. Szerte a világon 20 kórházat, 110 idősek otthonát és 1500 betegellátó és elsősegélynyújtó állomást, orvosi és szociális ellátásokat, rohammentő szolgálatokat tart fenn. Az éves humanitárius tevékenységük értéke meghaladja az egymilliárd eurót. A Szuverén Máltai Lovagrend nemzetközi segélyszervezete, a Malteser International,  a világ minden táján nyújt orvosi és humanitárius segítséget. Elsőként érkeztek Haitire a földrengést követően, és azóta is segítik az újjáépítést. Kiemelt humanitárius missziót folytatnak Európán kívül Myanmar, Palesztina, Vietnam, Libanon, Szíria, Bukina Faso, Kenya és a Kongói Demokratikus Köztársaság területén.

A rend magyarországi  szervezete a Magyar Máltai Lovagok Szövetsége, karitatív szervezete a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Évente több százezer embernek nyújt segítséget.

1989-ben, alig néhány hónappal a megalakulása után, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat történelmet formáló tényezővé vált a keletnémet menekültek befogadásával. A kilencvenes években a Szeretetszolgálat figyelme olyan súlyos társadalmi feszültségekre irányult, mint a hajléktalanság, nyíltak sorra az egyedül maradt idős embereket ápoló intézmények, indultak el a testi, szellemi fogyatékossággal élőket segítő programok, jöttek létre a veszélyeztetett gyerekek felnevelésére, tanítására szervezett szolgálatok. Az utóbbi években a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tevékenységében egyre nagyobb hangsúlyt kapott a nyomortelepeken, elzárt területeken élő emberek felemelése, integrálása a társadalomba. A mélyszegénységbe született gyerekeknek járó esélyek megteremtése napjaink talán legnehezebb kihívását jelenti.

Az idén huszonöt éves fennállását ünneplő szervezet alapító elnöke, Kozma Imre atya a segítségnyújtás módját úgy fogalmazta meg: a másik emberen csak akkor tudunk segíteni, ha találkozunk vele. Ha befogadjuk őt, ha jelen vagyunk az életében, ha elkísérjük őt az úton. A sajtó képviselőinek elmondta: hazánkban az elmúlt évszázodok történéseitől függetlenül azért él a szolgálat, mert a hit védelmének és a szegények szolgálatának szellemisége hatja át, amely nem 25, hanem 900 éves múltra tekint vissza. Kállay Ubul Tamás, a Magyar Máltai Lovagok Szeretetszolgálatának elnöke is azt hangsúlyozta, hogy a múltból kiindulva, a jelen dolgait értékelve a jövőt szeretnék meghatározni a térségben.

Albrecht von Boeselager, a Szuverén Máltai Lovagrend nagyispotályosa elmondta, hogy mindig szívesen jön Magyarországra, ahol 1989-ben maga is jelen volt, amikor a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a keletnémet menekülteket segítette a zugligeti templom környékén. Azóta is nagyon hálásak ezért — tette hozzá.

Magyar Kurír
(tzs)