Huszonöt éves a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász

Hazai – 2017. október 19., csütörtök | 9:00

Megalakulásának huszonötödik évfordulóját ünnepelte a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász október 14-én. A szeretetszolgálat munkatársai hálaadó szentmisével, kiállítással és konferenciával tekintettek vissza az elmúlt negyed évszázadra.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ünnepség püspöki szentmisével kezdődött a Szent István-székesegyházban, majd a résztvevők megtekintették a Megesett rajtuk a szíve című kiállítást. Az ezt követő konferencián mintegy kétszázan képviselték a plébániai karitászcsoportokat.

Spányi Antal megyéspüspök, a Katolikus Karitász elnöke arról beszélt, miközben másokkal teszünk jót, magunk is gyógyulunk: „Mindannyian sebzettek vagyunk, eltévedünk, megbetegszünk, mert nem halljuk Isten szavát. Fontos, hogy alakítsuk magunkat, és hagyjuk, hogy a Szentlélek formáljon bennünket. Olvassuk a Szentírást, és engedjük, hogy hasson ránk a szó! Legyen tere az imának életünkben, különben nem tudunk elevenek, erősek lenni.”

Hozzátette: „A mai ember életritmusa nem kedvez az imádságnak. Miközben időt szánunk a karrierre, sportra, szórakozásra, kevés idő marad a családra és még kevesebb az imára. Félretéve minden mást, egészen elkülönített helyet kell adnunk Istennek, hogy meghalljuk az isteni szót – mutatott rá a püspök. – A szentségek hét forrásából kapjuk a kegyelmet. De ha nem működünk együtt, Isten nem tudja táplálni lelkünket.”

A főpásztor arra buzdított: ismerjük fel, milyen sebeink vannak, amelyekből ki kell gyógyulnunk. „Lehet egy zarándokhelyen, de otthonunkban is tudunk tenni gyógyulásunkért, megszabadulhatunk mindazoktól a sérelmektől vagy vélt sérelmektől, amiket hordozunk. Jézus a keresztfán a sebei által gyógyít minket. Merjük előtte feltárni gyengeségeinket, hibáinkat, bűneinket. Isten meghallgatja azt, aki hozzá fordul, és egyetlen szava is elég, hogy megszabadítson, felemeljen. Ha Isten szeretetét megtapasztaltuk, adjuk át, és segítsünk másokon, akkor mi is gyógyulunk” – zárta beszédét a megyéspüspök.

A karitász jubileumi rendezvényén köszöntőt mondott Écsy Gábor országos karitászigazgató, majd Nagy Lajosné, a segélyszervezet egyházmegyei igazgatója emlékezett vissza az elmúlt huszonöt esztendő meghatározó eseményeire, és méltatta a karitászközpont sokrétű tevékenységét. Székesfehérvár önkormányzata nevében Horváth Miklósné önkormányzati képviselő köszöntötte a jubiláló szervezet munkatársait, és a város vezetése nevében emléklapot nyújtott át.

Árvai Ferenc, az Egri Főegyházmegyei Karitász igazgatója beszédében abban erősítette meg az önkénteseket: jó jónak lenni. Személyes tapasztalatait is megosztotta a hallgatósággal a hajléktalanok támogatásáról, a krízishelyzetek orvoslásáról. Felsorolta a lehetőségeket, hatékony eszközöket, amelyekkel az önkéntesek szebbé tudják tenni a rászorulók életét, hogy „ne legyen akadálya a boldogságuknak”.

Jobbá tenni a világot, ez a karitász egyik küldetése és hivatása – hangsúlyozta az igazgató, majd arról beszélt, hogyan éljenek erős közösségben a plébániai csoportok, valamint milyen módon lehet megszólítani a gyermekeket is a karitatív szolgálatra. „A karitászmunka sok idő és energia, ezért hatékonynak kell lenni. Ahol jó a közösség, ott jól megy a munka. A segítő szolgálatot meg kell hogy előzze a stabil közösségi élet. Fontos, hogy nem a karitász rabszolgái vagyunk, hanem az evangélium hirdetői – figyelmeztetett. – Hiszen az önkéntesek Jézus kezeként és lábaként teszik a jót. Nem arra fognak emlékezni a rászorulók, hogy mit adtak nekik, hanem arra, hogyan adták.”

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Somogyi Tamás

Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria