Hűvösvölgyi Ildikó és Pitti Katalin volt a Martinus Exclusive sorozat vendége Szombathelyen

Kultúra – 2018. december 13., csütörtök | 17:05

A Martinus Exclusive sorozat keretében december 4-én Hűvösvölgyi Ildikó tartott irodalmi estet a Szombathelyen, a püspöki palotában, Csáki András gitárművész közreműködésével. December 8-án pedig Pitti Katalin koncertjét hallgathatta meg a közönség a székesegyházban.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Martinus Exclusive programsorozat idei utolsó két estjén Perger Gyula, a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont igazgatója köszöntötte a megjelenteket.

Hűvösvölgyi Ildikó a Színház- és Filmművészeti Főiskolán szerzett diplomát. Ezt követően egy évig a Veszprémi Petőfi Színházban játszott, majd a Madách Színházhoz került, ahol kisebb-nagyobb megszakításokkal máig is dolgozik. A színjátszás mellett szívügyének érzi azt is, hogy átadja a tudását és tapasztalatait a következő generációnak. Munkásságát többek között Kossuth-díjjal és Cornelius-díjjal ismerték el, valamint megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét is.

Csáki András generációjának kiemelkedő gitáros egyénisége. Játékának szuggesztivitása és érzékenysége a világ számos koncerttermének hallgatóságát magával ragadta Japántól Észak-Amerikáig. Tanulmányait a budapesti Zeneakadémián, illetve Los Angelesben folytatta. Három szólólemeze jelent meg. 2009 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára.

A művészek pályájáról ITT olvashatnak bővebben.

* * *

Pitti Katalin koncertje előtt mondott köszöntőjében Perger Gyula kiemelte, hogy a művésznő azok közé az operaénekesek közé tartozik, akik nem csupán szép hangjukkal, de alakításuk, szerepformálásuk drámai erejével is hatnak a közönségre. „Pitti Katalin evangéliumot hirdet. És ismeri az adni vágyás örömét. Viszi dalait, kedves lényét – folytatta a a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont igazgatója. – Édesapja arra tanította: akit Magyarország nevel, annak kötelessége a rábízott kincsekből a hazájának minél többet visszaadni. »Nekünk, akik a Kárpát-medence ölelő karjaiban születtünk, sorsunk van, amelyet be kell teljesítenünk. Nem futhatunk el előle« – vallja Pitti Katalin.”

„Ismerve a művésznőt, biztos vagyok benne, hogy a mai estén kinyílik az ég, s híd épül lélektől lélekig Pitti Katalin segítségével” – zárta köszöntőjét Perger Gyula.

Az esten Hegedűs Valér, „A Magyar Kultúra Lovagja” működött közre orgonán.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Szombathelyi Egyházmegye; Budai István

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria