Idén is folytatódnak a LélekTúrák

Megszentelt élet – 2016. február 7., vasárnap | 14:08

A megszentelt élet évében kezdték el szervezni hazánkban a LélekTúrákat. A havi rendszerességű, egynapos, 8–15 kilométeres, vezetett gyalogtúra résztvevőit minden alkalommal egy-egy szerzetesközösség fogadja. Február 27-én a Sacré Coeur nővérek vezetésével keresik „Isten lábnyomait” Budapesten.

A megszentelt élet évéhez kapcsolódva határozták el a Mária Út alapítói, hogy LélekTúra elnevezéssel havi rendszerességgel egynapos zarándoklatokat indítanak. A résztvevők alkalmanként 8–15 kilométeres gyaloglásra vállalkoznak, és a túrát egy-egy szerzetesközösségnél vendégeskedve fejezik be – mondta el szerkesztőségünknek Molnár András, a LélekTúra ötletgazdája és koordinátora.

A Mária Út szervezői mellett – Molnár András, Szilvay Gyula és Szarvas Zoltán – bekapcsolódtak a LélekTúrák elindításába a jezsuiták, és támogatást nyújtott a Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciája, a Férfi Szerzetesrendek Konferenciája, valamint a Magyarországi Szerzetes-elöljárók Konferenciáinak Irodája.

A szervezők célja az volt, a rendszeresen kínált alkalmakkal felkészítsenek arra, mit jelent zarándokolni. A LélekTúra lehetőség kiszakadni a hétköznapokból, a körülöttünk lévő világra való rácsodálkozás és ráhangolódás élményét nyújtja. Annak megtapasztalására vezet rá, hogyan vagyunk mi jelen a világban, hogyan rezonálhat mindez mibennünk, hogyan viheti előre személyes életünket – nyitogatva lelkünket, belső világunkat, keresve a transzcendens jeleit vagy éppen felvetve hivatásunk, létünk, életünk alapvető kérdéseit.

A LélekTúrát ugyanakkor szabadidős programként határozták meg a szervezők, hogy ezzel is meg tudjanak szólítani az egyháztól, vallástól távol állókat is, és ökumenikusan is nyitottá tették a részvételt. A túrázás élménye mellett nagy hangsúlyt kap a lelki tartalom, ezért kérték fel a szerzetesrendeket bekapcsolódásra.

A gyaloglás folyamán megállóhelyekkel – lelki-szellemi impulzusokkal, útravalókkal; helyi érdekességekkel –, csendes szakaszokkal, egyéni és közös beszélgetési lehetőséggel teremtik meg a lelki elmélyülés lehetőségét. A túrák végén egy-egy szerzetesközösség vagy kegyhely fogadja a vándorokat, alkalmat kínálva megismerkedésre, beszélgetésre, elmélkedésre, de gyakran az adott közösség be is kapcsolódik a gyaloglásba, sőt időnként ők a túra programjának alakítói is.

2015-ben a Segítő Nővérek, a domonkos nővérek, a pálosok, a jezsuiták, a piaristák, a Szent Szív Társaság (RSCJ) nővérei, a kapucinusok, a Ferences Mária Missziós Nővérek, a bencések, a ciszterciek és a baziliták kapcsolódtak be fogadóként-szervezőként a LélekTúrákba. Nyitottan, örömmel és szeretettel fogadták a zarándokokat – mondta Molnár András.

A túrák alkalmat kínálnak a helyi sajátosságok és közösségek megismerésére, valamint személyes beszélgetésre; hiteles betekintést adnak egyházunk és kultúránk sokféleségébe, kincseibe, évezredes misztikájába.

2016-ra már számos program körvonalazódott, számos kapcsolódó programot – így a Párbeszéd Háza zarándokkörét, zarándokfogadó napokat – és az ország különböző részeit bejáró útvonalakat ajánlanak.

Ez az a hely, ahová bátran eljöhetsz és elhívhatsz másokat akkor is, ha egyébként kerülöd a templomot, de van benned némi érdeklődés, kíváncsiság a spiritualitás, a személyes lelkiség irányába és szívesen megtapasztalsz valamit a test és a lélek, a külső út és a belső út egységéből. Szabadságra törekszünk; a közösségi együttlét alapvető kereteit tartva mindenki úgy vesz részt és annyit visz magával, ahogyan és amennyit szeretne – fogalmaznak meghívójukban a szervezők.

A túrák népszerűségét – alkalmanként 25-50 fő – mutatja, hogy az alkalmakra általában túljelentkezés van, mert a résztvevők számát meghatározza a közösségek fogadóképessége – tudtuk meg Molnár Andrástól.

Következő programjuk február 27-én, szombaton lesz a fővárosban, a Batthyány tér – Fő utcai Szent Ferenc sebei-templom – Fő utcai kapucinus templom – Szent István-bazilika – Andrássy út – Hősök tere – Regnum-kereszt – a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend kápolnája – Ferences Mária Misszionárius Nővérek (Hermina út) útvonalon, mintegy 9 km távval.

Ez a túra arra hív, hogy egy nyüzsgő város lüktetése közepette fedezzük fel Isten lábnyomait. Az út egy szakaszát a résztvevők egyénileg, saját tempójukban teszik meg, a szemlélődést, a jelenben lét megélését felfedezve a városi betondzsungelben.

Előzetes regisztráció a https://docs.google.com/forms oldalon lehetséges.

További információt a LélekTúrák honlapján találhatnak.

Fotó és videó: LélekTúrák

Trautwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria