Idén is lesz csángó mise a csíksomlyói plébániatemplomban

Külhoni – 2018. május 15., kedd | 9:55

A moldvai csángók évente egyszer, a pünkösdi búcsú napján a csíksomlyói Szent Péter és Szent Pál-plébániatemplomban külön az ő részükre szervezett, magyar nyelven bemutatott szentmisén vesznek részt. Az idei csángó mise május 19-én délután 5 órakor kezdődik.

A szentmise felkért főcelebránsa és szónoka Berszán Lajos, a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Gimnázium lelkivezetője lesz. A szertartás során közreműködik a gimnázium énekkara. A szentmisét az erdélyi Mária Rádió élőben közvetíti, a Duna Televízió pedig felvételt készít.

A csángó mise kiemelt jelentősége abban áll, hogy a moldvai csángómagyarok évszázadokon keresztül nem gyakorolhatták római katolikus vallásukat anyanyelvükön. Jelenlétük a búcsúban különleges színfolt, Csíksomlyón évről évre megmaradásukért is imádkoznak. Mint ismeretes, Moldvában nincs rendszeres magyar nyelvű misézés ma sem, a papok többsége nem beszéli a hívek anyanyelvét.

A csíksomlyói plébániatemplomban május 19-én este 10 órától éjszakai virrasztást tartanak egészen reggel 5 óráig; az erdélyi Mária Rádió ezt az imaalkalmat is élőben közvetíti.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Thaler Tamás; Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria