Idén is megszervezték a váci egyházmegyei kispaptalálkozót

Hazai – 2017. augusztus 23., szerda | 19:30

A Váci Egyházmegyében minden évben augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén, a székesegyház búcsújára gyűlnek össze az új papnövendékek, hogy jobban megismerkedjenek püspökükkel, a nevelésükért felelős megbízottal és társaikkal. Idén augusztus 15. és 18. között tartották találkozójukat.

A szeminaristák augusztus 16-án – a reggeli imádság után – Fejérdy Áron atya vezetésével és Beer Miklós püspökkel biciklitúrára indultak a kismarosi Kafarnaum-háztól a Duna mellett vezető bicikliúton. A zebegényi Havas Boldogasszony-templomnál Sztankó Attila plébános fogadta őket. A napközi imaóra után megismerkedhettek a Kós Károly által tervezett templom történetével és szimbólumrendszerével – minderről a megyéspüspök személyes gyermekkori élményeivel kiegészítve beszélt. Ellátogattak a Kálvária-dombra és a kilátóhoz, majd továbbkerekeztek. Este részt vettek a váci Szent Rókus-kápolna búcsúján, melynek keretében új utcai keresztet áldott meg Beer Miklós püspök.

Másnap néhányan – Fejérdy Áron vezetésével – kenuba ültek, hogy Kismarosról Nagymaros felé evezzenek a Dunán. Egy szabad partszakaszon kikötve találkoztak a többiekkel, ahol megosztották egymással a szemináriumi élettel kapcsolatos tapasztalataikat, reményeiket, nehézségeiket. A nap végén látogatást tettek Varga Lajos segédpüspöknél.


18-án, a reggeli dicséret közös imádkozása után társasjátékozás következett. A délutáni szentségimádság keretében az Egyházért, a Váci Egyházmegyéért és új papi hivatásokért imádkoztak. A papnövendékek este részt vettek a váci székesegyház felszentelésének évfordulóján tartott misén. A programot közös vacsora zárta.

Szöveg és fotó: Kovács Zsolt

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria