Idén is megtartják a Rózsaeső imaestet

Megszentelt élet – 2017. szeptember 23., szombat | 12:00

Lisieux-i Kis Szent Teréz emléknapjához kötődően a Nyolc Boldogság Közösség idén is megrendezi egyedülálló imaestjét, több helyszínen: Homokkomáromban és Kecskeméten szeptember 23-án, Budapesten és Makón pedig szeptember 30-án tartják a Rózsaeső imaestet. Veronika Mária nővér írását adjuk közre.

Lisieux-i Szent Teréz liturgikus emléknapján sokan évről évre lelkesen térnek vissza a Nyolc Boldogság Közösség által szervezett Rózsaeső imaestekre, de első hallásra még a barátaink között is vannak, akik csak mosolyognak és valami ódivatú ájtatosságot sejtenek a „rózsaeső” kifejezés mögött.

„Mennyországomat azzal fogom tölteni, hogy jót teszek a földön” – mondta Teréz nem sokkal a halála előtt, és hogy a közelgő elválás miatt nővéreit vigasztalja, ezt is hozzátette: „Meglátjátok, olyan lesz, mint egy rózsaeső”. Egyszerű, gyermeki szavak, de egy olyan szenttől származnak, akit II. János Pál pápa 1997-ben egyházdoktorrá nyilvánított, és akiről így ír Divini amoris scientia kezdetű apostoli levelében: „Élete során Teréz új világosságokat, rejtett és titokzatos értelmeket fedezett fel, s az isteni Mestertől megkapta a »szeretet tudományát«, melyet írásaiban nagy eredetiséggel mutatott be.”

1992-ben, Lisieux-ben a Nyolc Boldogság Közösség lelkigyakorlatán az egyik testvér azt javasolta, hogy „fogjuk szaván” Terézt. Az imaesten arra hívtuk meg a jelenlevőket, hogy ott helyben írjanak levelet Teréznek, s így kérjék közbenjárását legkülönfélébb szándékaikért. Közben a bazilika kupolájából rózsaszirmok hullottak, amiket a testvérek az előző napokban gyűjtöttek össze zsákszámra. A tapasztalt kegyelmek hatására a Rózsaeső imaestek gyorsan terjedni kezdtek a világ legkülönbözőbb pontjain.

Természetesen nem ígérünk automatikus kegyelmeket, a lisieux-i szenttől elsősorban a szeretet tudományát, a gyermeki Istenre való hagyatkozást, életünk örömteli odaadását szeretnénk megtanulni.

Magyarországon 1996 óta szervezzük meg ezt az ünnepi eseményt, idén Homokkomáromban és Kecskeméten szeptember 23-án, Budapesten és Makón szeptember 30-án tartjuk meg. A programban szerepel előadás Kis Szent Teréz lelkiségéről, tanúságtétel az imameghallgatásokról, levélírás és nagyon sok ének Teréz megzenésített verseivel, szövegeivel.

2011-ben megjelentettünk egy CD-t a magyar adaptációkkal Szeretetből élek címmel. Az első kiadás példányai már évekkel ezelőtt elfogytak, és mivel az énekeket továbbra is sokan keresik, felmerült, hogy készítsünk új felvételt, tegyük még pontosabbá a fordításokat, javítsunk az adaptációkon. Az idei Rózsaeső imaestre megjelenik az új CD, amit szeretettel ajánlunk Kis Szent Teréz barátainak és mindazoknak, akik még nem ismerik, de szeretnék őt felfedezni. A Teréz-énekek mellett megszületett egy másik CD is Kereslek szüntelen címmel a Nyolc Boldogság „klasszikusaiból”, amit szintén örömmel adunk közre.

Forrás, fotó és videó: Nyolcboldogság.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria