Idén is rendelkezhetünk adónk 1+1 százalékáról – Az egyéni vállalkozók februárban dönthetnek erről

Hazai – 2017. február 23., csütörtök | 11:04

Az egyéni vállalkozók minden évben február 25-ig rendelkezhetnek személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékáról: az egyházakat és a civil szervezeteket támogathatják. Az Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság február 22-én közleményt adott ki ezzel kapcsolatban.

A magyar adózók minden évben rendelkezhetnek adójuk 1+1 százalékának felajánlásáról. Az első 1 százalék valamelyik bevett egyház vagy úgynevezett állami cél, a második 1 százalék valamelyik regisztrált civil szervezet részére ajánlható fel.

Az egyéni vállalkozók minden évben február 25-ig rendelkezhetnek személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékáról, egyidejűleg személyijövedelemadó-bevallásuk és egyéni vállalkozói adóbevallásuk leadásával.

Mivel február 25-e idén szombatra esik, ezért a leadási határidő február 27-e, hétfő. A vállalkozók könyvelőjüknél kérhetik adójuk 1+1 százalékának felajánlását, illetve annál, aki számukra az adóbevallást készíti.

Az egyházak és a civil szervezetek társadalmunk fontos értékteremtő tényezői, és sokat tesznek a helyi közösségekért, ezért támogatásuk kiemelten fontos.

Kérjük az egyéni vállalkozókat, hogy az elkövetkező napokban lehetőség szerint rendelkezzenek adójuk 1+1 százalékának felajánlásáról.

* * *

Az adómegállapítás után külön rendelkezést igényel az adó egy-egy százalékának felajánlása civil szervezetek, illetve egyházak részére azoknak, akiknek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készíti el a személyijövedelemadó-bevallást (szja-bevallás) – hívta fel a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára  február 23-án, csütörtökön egy Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Soltész Miklós annak kapcsán beszélt erről, hogy az idei esztendőtől már nemcsak az adózó és a munkáltató, hanem a NAV is elkészítheti az szja-bevallásokat.

Hozzátette: az 1 százalékról rendelkezők száma évről évre nő, vagyis az emberek egyre inkább felismerik ennek társadalmi jelentőségét.

Utóbbi érzékeltetésére elmondta, hogy amíg 2013-ban 997 ezren ajánlották fel adójuk egy százalékát 31 egyháznak, addig 2016-ban már 1 millió 108 ezer volt a felajánlók száma.

A legtöbb felajánlást a Magyar Katolikus Egyház kapta, a második helyen a reformátusok, a harmadik helyen az evangélikusok állnak.

Fülöp Attila, az államtitkárság helyettes államtitkára arról számolt be: ugyancsak növekedést mutat a felajánlások száma civil szervezeteknek. Míg 2015-ben 2 millió 54 ezren éltek ezzel a lehetőséggel, tavaly több mint 2,1 millióan.

A 60 ezer bejegyzett civil szervezet közül regisztráció alapján 28 270 lehet kedvezményezett – mondta Fülöp Attila.

Felhívjuk a kedves Olvasóink figyelmét, hogy idén is lehetőség van arra, hogy a személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlásával támogassuk Egyházunkat. Kérjük Olvasóinkat, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, és az adóbevalláskor rendelkező nyilatkozatukkal támogassák a Magyar Katolikus Egyházat. Kérjük, hogy az is, aki az adókedvezmények miatt nem fizet személyi jövedelemadót, a második egy százalékról, ami az egyházak számára felajánlható rész, mindenképpen rendelkezzen, mert a „0 Ft-os” felajánlásokat is regisztrálják, és figyelembe veszik az egyházak állami támogatásának megállapításánál.

A Magyar Katolikus Egyháznak felajánlható támogatásról bővebben a www.johelyrekerul.hu honlapon olvashat.

Az emberben, mindannyiunkban ott van a nyitottság, a lehetőség arra, hogy jót tegyünk, örömet okozzunk. Az egyik legszebb, legemberibb cselekedet az ajándékozás. Vannak olyan ajándékozható dolgok, amelyek mindenki rendelkezésére állnak: a mosoly, az egymásra figyelés, egy jó szó, a biztatás.

Sok olyan helyzet is adódik azonban, amikor anyagi eszközökre is szükség van a hatékony segítséghez. Ehhez Ön is hozzá tud járulni, ha fizet személyi jövedelemadót – még ha ez a kedvezmények miatt csökkentett is –, mert lehetőségében áll ennek 1 százalékát felajánlani. Ez Önnek semmilyen többletköltséget nem jelent. Sokunk kis ajándéka összeadódva viszont komoly segítséget jelent másoknak, így ez az összeg jó helyre kerül. Az Egyház hitéleti szolgálatával, karitatív segítségnyújtással és más szociális tevékenységgel is a segítségre szoruló embertársaink mellett áll.

Forrás: Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság; MTI; Katolikus.hu

Fotó: Katolikus.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria