Az időseket ünnepelték Marosvásárhelyen

Külhoni – 2014. október 8., szerda | 9:20

Egy 77 éves „fiatalember”, Ferenc pápa gondolataival köszöntötte Szénégető István remeteszegi plébános október 1-jén, az idősek világnapján a marosvásárhelyi Deus Providebit Tanulmányi Házban egybegyűlteket – tájékoztat az E-Népújság.ro.

A Gyulafehérvári Caritas keretében működő Teréz Anya Nappali Központ évek óta szép, léleküdítő műsorral ünnepli meg a „korábban születetteket” október első napján.

„Az öreg és a fiatal együtt jelentik a jövőt” – idézte Szénégető István a pápai gondolatot, majd a három irányba való tekintés – vissza a múltra, a jelenbe és előre a jövőbe – tanítására hívta fel az ünnepeltek figyelmét, hangsúlyozva, hogy nemcsak a „hétfájdalmat”, hanem a múlt bölcsességeit, a jelen gyümölcseit is észre kell venni, és sosem az elmúlásra, hanem mindig az életre kell készülni.

„Létünk minden pillanata meglepetés, kalandok várnak. Vannak művészek, tudósok, akik hetven-nyolcvan éves korukban kezdtek bele egy hosszú folyamatba, és hatalmasat alkottak” – tette hozzá a plébános, majd Ferenc pápa harmadik gondolatával zárta köszöntőjét: „Olykor az élet kevélységéből adódó panasz imává válik, de hagyjuk abba a teátrális siránkozást.”

Ezt követően a plébános közös imára hívta az egybegyűlteket.

Peti András, Marosvásárhely alpolgármestere az Erdély-szerte eluralkodott értékválságról beszélt, amelynek következményeként az idősebb generáció nem kapja meg azt a társadalmi megbecsülést, amit joggal elvárhatna. Az alpolgármester egy rádióműsor betelefonálójának szavaival támasztotta alá az elmondottakat, aki azt kérdezte a műsorvezetőtől, hogy miért utazhatnak a nyugdíjasok ingyen az autóbuszon. „Elnézést kérek az ilyen személyek nevében” – mondta Peti András, majd a Pókakeresztúron önkénteskedő holland fiatalokat állította követendő példának, akik áhítattal hallgatják az idősek történeteit, valósággal körülrajongják a közöttük élő öregeket.

Berekméri Melinda református lelkész legkedvesebb verseit osztotta meg az ünnepeltekkel, majd a szeretetvendégség után Cosma István pszichológus az időskori lelki egészség védelméhez kínált lehetőségeket. Végül Pora Zoltán és csapata szórakoztatta az ünneplőket, akik saját verseiket is elhozták és felolvasták a műsor végén.

Fotó: E-Népújság.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria