Időslátogató és otthoni segítségnyújtó tréninget tartottak karitászönkénteseknek Dombóváron

Hazai – 2018. július 6., péntek | 14:12

Időslátogató és otthoni segítségnyújtó tréninget szervezett a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász a helyi karitászcsoport közreműködésével Dombóváron június 29-én.

A képzésen több egyházmegyei csoport önkéntesei vettek részt, akik szerettek volna bővebb tájékoztatást kapni az idősek ápolásával, megfelelő gondozásával és segítésével kapcsolatban.

A nap kezdetén Kovácsné Kelemen Judit, a Pécsi Tudományegyetem nyugalmazott ápolási igazgatója adta át tudását az idősek kórházi önkéntes segítésével, majd otthoni betegápolási módszereivel kapcsolatban. A résztvevők röviden – egy gyufaszál leégésének ideje alatt – mondhatták el, mit jelent számukra az önkéntesség, majd az előadó tisztázta, hogy milyen feladatai lehetnek egy saját szabadidejében segíteni akarónak, hogyan nyújthatják a legmegfelelőbb támogatást, és milyen formális követelményeknek kell megfelelnie egy egészségügyben segítő önkéntesnek.

Az előadó hangsúlyozta, hogy nagyon fontos a szerepük, hiszen az ápolói hálózat leterhelt, nagy segítséget jelent az egészségügyben munkájuk, és lelkileg is jelentős támogatást nyújthatnak a betegeknek. A nyugalmazott ápolási igazgató gyakorlati tanácsokkal is ellátta a hallgatóságot: például elmondta, hogyan fürdessék, fordítsák meg az ágyhoz kötött beteget, hogyan emeljenek fel egy elesett embert, hogyan segítsenek egy felfekvéssel küzdőnek.

A fizikai segítségnyújtás után a lelki sík került fókuszba a képzésen: Farkas Ibolya Mária, a Mária Rádió Lépcsők című műsorának pszichológus szerkesztő-műsorvezetője arról beszélt előadásában, hogy min mehetnek keresztül a kórházakban vagy otthonaikban ápolt beteg, idős emberek, nemcsak gondolataik, emlékeik feldolgozása terén, hanem lelki síkon is. Ilyen esetekben a szokásosnál is nagyobb empátiára van szükségük a segítő önkénteseknek. Azt tanácsolta, legyenek elnézőek, szerető, támogató és megértő felek az ápoltakkal szemben, ne vegyék szívükre, ha megbántják őket, vagy mogorván szólnak hozzájuk, hiszen nem tudhatják, milyen biológiai és pszichoszociális folyamatok zajlódnak bennük; éretten, elfogadón álljanak hozzájuk, betegségeikhez és a halálhoz is.

A halál és a gyász feldolgozása kapcsán a résztvevők megtanulhatták, hogyan engedhetik el a szeretett személyeket, hogyan kell végigjárniuk a gyász folyamatát, s hogyan dolgozzák fel megfelelő önismerettel, módszerekkel, s ne féljenek segítséget kérni, ha már nem boldogulnak egyedül.

A képzésen részt vevő önkéntesek az előadások végén emléklapot kaptak.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria