Időt adni a szeretetnek – Székesfehérvári házaspárok zarándoklata a házasság hetében

Hazai – 2019. február 19., kedd | 13:18

A Székesfehérvári Egyházmegye hagyományos programja a házasság hetében, hogy a házaspárok egy egész napos zarándoklaton vesznek részt: idén február 16-án Kaposváron, majd az alsószentiváni fatimai kegytemplomban jártak.

A Székesfehérvári Egyházmegye pasztorációs munkatársainak szervezésében a párok idén is online „kapcsolatmélyítő” játékkal készültek a közös hálaadó napra. A Szeretetkaland elnevezésű többhetes, a párok összekovácsolását célzó programra 2019 januárjától hívták az egyházmegye házaspárjait; a játék résztvevői közül ötven házaspár jelentkezett a zarándoklatra. Útjuk először Kaposvárra vezetett, ahol Varga László püspök fogadta a házaspárokat; majd az alsószentiváni fatimai kegytemplomban fejeződött be a nap, ahol az egyházmegye minden családjáért Spányi Antal megyéspüspök mutatott be szentmisét.

A somogyi megyeszékhelyen Varga László püspök arról beszélt: ahogy Istennel való kapcsolatunkat is a szemlélődéssel tudjuk elmélyíteni, az őrá figyeléssel, úgy a házassági kapcsolatot is az erősíti meg, amikor jelen vagyunk a másik számára. Vissza kell térni az első találkozáshoz, az első szeretethez. Ezt idézi fel, ha a párok naponta egy órát együtt töltenek. Ez újra és újra életet, erőt és örömöt hoz a kapcsolatukba. Teret és időt kell adni a szeretetnek, hogy amikor krízisek vannak, legyen hova visszatérni, hogy újra lángot kaphasson a házasok szíve.


Kaposvár után az alsószentiváni fatimai kegyhely várta a párokat. Helter István plébános köszöntőjében a hűségért mondott imádságra buzdította a házasokat, annál a Szűzanyánál, aki Istennek mondott igenjében mindvégig hűségesen kitartott, és a kegyelmek közvetítőjévé vált az emberiség számára.

Spányi Antal püspök az első Magyarországon létesült fatimai kegyhelyen a Szűzanya közbenjáró erejéről beszélt, amelyre a házaspároknak és családoknak nagy szükségük van a mai szeretetválsággal küzdő világban. „Az embert sok minden nyomasztja, békéjét és reményét veszti el, amikor látja, hogy az ezeréves hagyománnyal bíró nemzetekre a keresztény erkölccsel és életvezetéssel szemben álló dolgokat erőltetnek. A ránk zúduló hírek a hit tanításában elbizonytalanítanak, vádakat fogalmaznak meg a keresztény tanítással szemben. Zavarodottság, tétovaság kezdi jellemezni az Egyházat, és egyre gyengébb valósággá válik a világ szemében. A családok is veszélyben vannak, amit csak az Istentől kapott kegyelem által kerülhetnek el. Nem emberi erők ellen kell harcolnunk, hanem a lélek és szellem harcában sötét, alantas, Isten művére támadó erők ellen.”


A főpásztor nemcsak napi helytállásra buzdított, hanem hálára is, hogy naponta vegyük észre az Úr jelenlétét, aki azt akarja, hogy az életünk boldog és békességes legyen. „Isten szeretetét tetten érhetjük, nemcsak saját életünkben, hanem abban a tervben is, amely szerint házastársat rendelt az ember mellé, hogy egymásban megajándékozottak legyenek, hogy a másik terhét gondosan viseljék, és egymás számára az öröm forrásaivá váljanak. A házasság szentségét úgy képviselhetik családjukban, mint a kegyelem csatornáját, amelyet Isten küld gyermekeikre.”

A szentmise végén a házaspárok elimádkozták a Nemzeti Eucharisztikus Kongresszus imáját, majd Harkai Gábor családreferens pap hálát adott az út folyamán kapott kegyelmekért.


Spányi Antal püspök megáldotta a házaspárokat, majd a zarándokok a Szűzanya kegyszobra elé járultak, hogy rövid imájukkal kérjék oltalmát házastársi kapcsolatukra és családjukra. A megyéspüspök azt kívánta, a házasság hete minden kegyelme maradjon meg a házaspárok szívében, minden felismerés, új meglátás gazdagítsa egész életüket. Legyen bátorságuk kivetni a hálót, és hívni újabb családokat arra, amire a Fatimai Szűzanya biztat bennünket, hogy az imádság által Isten országa bennünk és körülöttünk egyre inkább megvalósuljon.

A zarándoklat zárásaként a párok felolvasták a Szent Pál-i  Szeretethimnuszt, amelynek egy-egy részletét korábban megkapták, hogy elhelyezzék a Szűzanya kegyszobra előtt, kérve segítségét közös életükben.

A cikk teljes változata ITT olvasható.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Somogyi Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria