Ifjúsági önkéntes hálózatot hoz létre a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Hazai – 2017. november 18., szombat | 15:29

867,03 millió forintot nyert el a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fiatalok képzésére, önkéntes utánpótlás-nevelésre – jelentette be Rétvári Bence államtitkár november 16-án a karitatív szervezet Batthyány téri központjában tartott sajtótájékoztatón.

Az Ifjúsági önkéntes közösségek hálózata című projekt fő célja, hogy a középiskolás korosztálytól kezdve hálózatba szervezze a fiatal önkénteseket.

A programot nyitó sajtótájékoztatón Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kiemelte: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat arra vállalkozott, hogy tízezer fiatalnak ad lehetőséget megízlelni, milyen a karitatív tevékenység, milyen másokért cselekedni.

Ha ennyi fiatal megtapasztalja, hogy milyenek a máltai szervezet hétköznapjai, az már társadalomformáló, generációformáló erő is lehet – mondta a politikus. – A program jó lehetőség minden fiatal számára, hogy megtapasztalják, hogy a másokon való segítés az élet teljességének része. A fiatalok karitatív munkára nevelésén túl a program fontos része az egészségre nevelés és újraélesztési ismeretek elsajátítása is.

Győri-Dani Lajos, a Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke hangsúlyozta: a karitatív szervezet azt vallja, hogy egy ember akkor lesz érett, ha képes segíteni a másikon, ezért fontos, hogy tizennyolc éves korára minden fiatal részt vegyen egy tanfolyamon, amely képessé teszi erre. Az ügyvezető alelnök hozzátette, hogy a szeretetszolgálat mindig is híd szerepét próbálta betölteni a társadalomban: össze akarta kötni a segíteni akarókat a segítségre szorulókkal, és azt szeretnék, ha ebbe a munkába a fiatalok közül is minél többen bekapcsolódnának, mert szükség van az utánpótlásra.

Az ifjúsági önkéntes programot a szakmai vezető, Hajdú Krisztina mutatta be. Ismertette: a segélyszervezetek sikeressége az önkéntesek hozzáállásán is múlik; a hozzáállás és a felkészültség leginkább serdülőkorban és fiatal felnőtt korban alakítható ki.

Az érzékenység kialakításához biztonságos fogadóhelyekre van szükség, ahol értékes és érdekes munkát végezhetnek – folytatta a szakmai vezető, akinek tájékoztatása szerint a több mint hatvan helyszínen megvalósuló program keretében szakmai, elsősegélynyújtó és komplex érzékenyítő képzéseken vehetnek részt a fiatalok; a vezetésre alkalmas személyek számára pedig ifjúsági önkéntes csapatvezetői tanfolyamot szerveznek.

A következő három évben szeretnék megmutatni a fiatalokat fogadó intézmények modellprogramjait, emellett ifjúsági önkéntes hálózatot hoznak létre. A program része továbbá az ifjúsági önkénteseket fogadó helyek akkreditációja, országos és regionális ifjúsági önkéntes központok létrehozása – mondta el Hajdú Krisztina.

A projekt a Széchényi 2020 programban európai uniós forrásból valósul meg. További információk a Magyar Máltai Szeretetszolgálat honlapján találhatók. 

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria