II. János Pál és a kazahsztáni magyarok

Nézőpont – 2014. április 23., szerda | 16:14

II. János Pál, a zarándok pápa 104 alkalommal tett Olaszországon kívüli apostoli látogatást. 95. külföldi útjára, kazahsztáni apostoli látogatására 2001. szeptember 22. és 25. között került sor. A Vatikáni Rádió összefoglalója.

Szeptember 23-án, vasárnap a hatalmas kiterjedésű közép-ázsiai szovjet utódállam új fővárosában, Asztanában, a Szülőhaza téren bemutatott szentmise után II. János Pál pápa anyanyelvükön köszöntötte a jelen lévő kazahsztáni magyarokat, azoknak a főleg kárpátaljai magyaroknak a leszármazottait, akiket 1945-től kezdve a sztálini rezsim büntetésként hurcolt a térségbe sok más nép, népcsoport tagjaival együtt. Hasonló sorsra jutottak a Volga-menti németek, lengyelek, ukránok, koreaiak, csecsenek, kalmükök, krími tatárok, grúzok, görögök.

A Kazahsztáni Magyarok Kulturális Szövetségének elnöke, Lesskó László több ízben is megszólalt a Vatikáni Rádió műsorában, felidézve a Kazahsztánba hurcolt magyarok és más népek több évtizedes, szívszorító történetét: szinte hihetetlennek tűnt, hogy a már idős és beteg Szentatya vállalkozott egy ilyen távoli útra, de a zarándok pápát nem riasztották vissza a nehézségek, az időeltolódás, az időjárási viszonyok, sokkal fontosabb volt számára, hogy eljusson a volt ateista államokba, és hirdesse Krisztus evangéliumát. Sajnos csak az utazást megelőző napokban vált bizonyossá, hogy a Kazahsztáni Magyar Szövetség elnöke és felesége nagy-nagy nehézségek árán, az ottani zsidó kulturális szövetség baráti segítségével és a helyi egyház anyagi támogatásával vállalkozhatott a 23 órás vonatozásra, hogy eljussanak az asztanai pápai szentmisére. A Vatikáni Rádió mindent megpróbált, hogy kieszközöljék II. János Pál pápa magyar nyelvű köszöntését. A program szerint az Úrangyala elimádkozása után a Szentatya ugyanis kazah, német és lengyel nyelven szólt a jelenlévőkhöz.

A hivatalos út – a különféle követségek, külképviseletek közreműködése egyrészt az idő rövidsége, másrészt bürokratikus hozzáállásuk miatt – már nem volt járható. Ezért Lesskó László a rádió akkori főigazgatójához, P. Pasquale Borgomeo SJ atyához fordult segítségért. Javaslatára egy faxot küldött a már helyszínen tartózkodó, az utat szervező államtitkársági atyának, akit meghatott inzisztálásuk, és azt üzente: teljesíti kérésüket, mert átérezte, hogy evangéliumi hittel bíztak abban: „aki kér, annak adatik” és mert reménykedtek „minden remény ellenére”. Így a Szentatya a következő szavakkal köszöntötte a távoli Asztanában a mintegy 50 ezer hívő között a magyar katolikusokat, miután kifejtette, hogy jól ismeri a deportáltak tragikus sorsát: „Szeretettel köszöntöm a kazahsztáni magyar híveket, akik velünk együtt ünnepeltek. Az evangélium tanítása legyen lelki erőforrásotok a jövő kihívásai közepette. Dicsértessék a Jézus Krisztus.”

A „Szentatya! Segítsen hazatérni Magyar Hazánkba!” orosz és magyar nyelvű feliratot magasba emelő hívek nagy tapssal köszönték meg a pápa szavait. II. János Pál gesztusa kitörölhetetlen nyomot hagyott a kazahsztáni magyarok lelkében, amelyet nevükben és a Hungária szövetség nevében Lesskó László ezekkel a szavakkal köszönt meg: „hálás köszönetet mondunk azért a kegyelemért, hogy életünkben először imádkozhattunk az itt élő és a már elhunyt magyar testvéreinkért nyilvánosan, szabadon és hangosan – a Szentatyával együtt – magyarul, az édes anyanyelvünkön! Azért, hogy anyanyelvünkön is megkaphattuk a Szentatya áldását”.

A történet itt Rómában tovább folytatódott a Gondviselés közreműködésével. Ma már mindenről valós időben szerzünk információt, de 2001-ben még nem hálózta be az egész világot az internet, ismeretlenek voltak a napjainkban hétköznapinak számító alkalmazások, okostelefonok, különböző méretű táblagépek. Így az volt a legnagyobb gond, hogy hogyan juttassák el minél előbb a magyarországi híveknek az asztanai szentmise magyar vonatkozású részeit.

A Vatikáni Televíziós Központban kiválasztották a felvételről a számunkra fontos perceket, amelyeket kazettára játszottak, és szeptember 29-én Budapestre küldték az értékes kincset. A Duna TV jóvoltából a hívek szeptember 30-án részesülhettek az asztanai szentmise lelki élményében.

Magyar Kurír