Ilyen volt a karácsony a Máltai Szeretetszolgálatnál

Hazai – 2014. december 30., kedd | 14:01

Országszerte több tízezer ember karácsonyát tette szebbé a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Sokak számára a Szeretetszolgálat önkénteseivel, munkatársaival töltött ünnep jelentette az egyetlen karácsonyi alkalmat – tájékoztat a Máltai.hu.

A karácsonyi ünnepséget valamennyi máltai intézményben megrendezték, az alábbiakban az ezekről küldött beszámolókból olvasható válogatás.

Ünnepi ebéd a melegedőkben

December 22-én karácsonyi ünnepséget rendeztek a VI. kerületi lakosok és az intézménybe járó hajléktalan emberek számára. Ez a karácsonyi ebéd a Terézvárosi Önkormányzat sikeresen elnyert pályázatának segítségével jöhetett létre. A projekt költségvetéséből karácsonyfát vásároltak és tíz embert vendégül láttak. Az ünnepi ebédnek szánt bőséges és kifogástalan alapanyagokból készült babgulyást az intézményvezető főzte. A főfogás mellé rostos üdítőt, ásványvizet, kávét, mákos-diós bejglit és szaloncukrot kínáltak. Az ebédet kis kulturális program előzte meg, amelynek részeként Molnár István, az újpesti Szent József-plébánia papja mondott köszöntőt, és felolvasta Lukács evangéliumából Krisztus születéstörténetét, majd az egyik kerületi lakos ügyfél karácsonyi dalokat énekelt. Ezt közös éneklés követte, melyet az egyik szociális munkás kolléga gitárral kísért. A közös étkezést karácsonyi zenehallgatással igyekeztek meghittebbé tenni.

December 21-én tizennégy vendég részvételével tartották a melegedő karácsonyi ünnepségét, amelyre egyformán meghívták a VII. kerületi lakosokat és hajléktalan embereket. A karácsonyi ebédre tervezett gulyáslevest egy vállalkozó házaspár készítette, és szállította el az intézménybe. Az ízletes, házi leves mellé diós- és mákos bejglit, szaloncukrot, üdítőt és ásványvizet szolgáltak fel, amit mindenki nagy megelégedéssel fogadott. Egy zenész és zenetanár hölgy, aki régebben önkéntes segítőként tevékenykedett a kerületi szervezetnél, hangszeres műsort szervezett a vendégek számára. Játszott gitáron, fuvolázott, és dalaiba sikerült bevonnia a jelenlévőket is. Ezt követően felolvasták Krisztus születéstörténetét, majd ismét közös éneklés következett.

Veszprémben közösen ünnepeltek

A Veszprémben élő hajléktalan emberek a Befogadás Házában ünnepelhettek, ahol a lakók és a meghívott előadók adtak műsort. Az Őszidő Nyugdíjas Klub táncos-énekes műsorral, a nemesvámosi Fehérlófia Waldorf Iskola tanulói pedig koncerttel ajándékozták meg a hajlék nélkülieket. A hajléktalanok énekekkel, versekkel hívták fel a figyelmet az összetartozás fontosságára. Az ünnepségek elengedhetetlen része volt a közös sütés-főzés. Az ételeket aztán együtt fogyaszthatták el a résztvevők. A Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.-nek köszönhetően két napon keresztül összesen 180 adag vadhúsból készült ebéd került kiosztásra. A szervezett programok sora december 25-én ünnepi szentmisével zárult, melyet Takáts István atya celebrált.

Ünnep Monoron

Monoron a fogyatékkal élőket segítő szolgálatnál tartottak karácsonyi műsort. Az ünnepségen az ellátottak egy része és hozzátartozóik vettek részt. A Spar áruházakban gyűjtött adományokból és a Monori József Attila Gimnáziumból kapott cipős dobozokból állították össze az ajándékokat. Az ünnepségen a nappali ellátásban részesülők kis műsorral készültek, és szeretettel beszélt a közelgő ünnepről Paszternák Tamás plébános és Seres Győző baptista lelkipásztor.

Közös karácsony a Gázművek munkatársaival

Immáron negyedik alkalommal tartottak az I. kerületi hajléktalanok átmeneti otthonában a Fővárosi Gázművekkel karöltve karácsonyi ünnepséget, melynek díszvendége Alagi János operaénekes és felesége, Veronika voltak.

Az eseményt Alagi Szilárd intézményvezető és Kiss Anikó számviteli igazgató asszony köszöntése nyitotta, majd a művészek karácsonyi történetet adtak elő több ismert karácsonyi dallal színesítve. Az előadást követően zene és csillagszórógyújtás mellett adták át az ajándékokat. Személyre szólóan minden lakók külön csomagot kapott.

A Fővárosi Gázművek két számítógépet ajándékozott az otthonnak.

Az ünnepség végén a Gázművek munkatársai, a vendégművészek és az intézmény munkatársai közös beszélgetésen és állófogadáson vettek részt.

Fotó: Máltai.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria