Imái nem hulltak a semmibe – Kaszap István születésének évfordulóját ünnepelték Székesfehérváron

Hazai – 2017. március 27., hétfő | 18:15

A fiatalon elhunyt hitvallóra, Kaszap István jezsuita novíciusra emlékeztek születésének 101. évfordulóján, március 25-én Székesfehérváron. A szentmise főcelebránsa Spányi Antal megyéspüspök volt, a homíliát Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes mondta.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szentmisén koncelebrált Vízi Elemér jezsuita tartományfőnök és a székesfehérvári egyházmegye megjelent papjai. Számos zarándok érkezett az ünnepre az egyházmegye határain túlról is.

A Kaszap István sírját őrző Prohászka Ottokár (Jó Pásztor)-emléktemplom plébánosa, Tóth Tamás köszöntötte az ünneplőket, a papokat, szerzeteseket, a városi önkormányzat és a honvédség képviselőit, a cserkészeket, a zarándokokat, valamint a Kaszap István Alapítvány és a Prohászka Imaszövetség megjelent tagjait. „Kaszap István, aki Krisztus szenvedéseihez kapcsolódva, hitét mélyen megélve átélte a betegségéből fakadó szenvedéseket, sokak számára hozott gyógyulást, változást nehéz helyzetekben. Imái nem hulltak a semmibe, megélte és vállalta a szenvedést, élete így nem vált hiábavalóvá, ma is segíti azokat, akik hozzá fordulnak” – hangsúlyozta a plébános.

Spányi Antal püspök a szentmise elején elmondta, nem mehetünk el amellett, hogy 101 évvel ezelőtt Kaszap István éppen Gyümölcsoltó Boldogasszony napján született. „Mária Istennek kimondott igenjének az ünnepén látnunk kell, hogy Kaszap István élete is egyre inkább igen lett az Úr számára – mutatott rá a főpásztor. – Kereste élete útját, és megpróbálta felismerni és elfogadni azt, amit az hozhatott. Így emelkedett az ég felé, így lett közbenjárónk abban is, hogy a mi Istennek kimondott igenünk is egyre tisztább, egyre igazabb legyen.”

„Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén az örömhír, a fény köré gyűltünk össze. Halljuk az Írást, amely Isten szava, amely Krisztusról szól, de igazából akkor értjük meg, ha Krisztusba öltözünk” – mondta Sajgó Szabolcs, majd arról beszélt, egy nap sem mondhatjuk azt, hogy ugyanazok maradtunk, akik tegnap voltunk. Isten élő útitársunk életünkben és jelenléte – a gondolatainkban, a szívünkben, a körülöttünk élő világban – úgy vezet bennünket, hogy a megvilágosodás útján járva hozzá érkezzünk meg. „A Kaszap István-emlékévből továbbvittük a »Van célom« mottót. A szentéletű fiatal ugyanis olyan célt tűzött ki maga elé, amelyet nem ő talált ki, hanem Isten személyes jelenlétében lelt rá. Kaszap István nyomdokain kezdjünk el mi is jobban látni, Isten szemével nézni azt, ami velünk történik. Ez a fiatal beszél nekünk a szenvedésről, annak értelméről, az úton levésről, amiről a mi mindennapjaink is szólnak. A változás mindig nehéz, különösen a rosszra jóval válaszolni, a gyűlöletre szeretettel felelni, de fontos, hogy a már megismert fényben, Krisztus fényében cselekedjünk” – hangsúlyozta beszédében a szerzetes.

A szentmise után az ünneplő közösség a főpásztor, a szerzetesek és a papság vezetésével Kaszap István sírjához vonultak, hogy imádkozzanak mielőbbi boldoggá avatásáért, és kérjék további közbenjárását.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Lakata Pál

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria