Immár helyben lakó lelkipásztoruk van a görögkatolikusoknak Hajdúnánáson

Hazai – 2018. június 12., kedd | 16:02

Szent Tivadar oltalma alá helyezte Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita az újonnan épült hajdúnánási görögkatolikus parókiát június 7-én. Az épület felszentelése mérföldkőnek számít, hiszen a hajdúsági városban még soha nem volt állandó görögkatolikus lelkipásztor.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A parókia szentelését püspöki vecsernye előzte meg, amelyet – saját templom nem lévén – a római katolikus templomban tartottak. Itt fogadják be hosszú idő óta a görögkatolikus híveket. Kocsis Fülöp ez alkalomból is köszönetet mondott a testvéri szeretetért.

„Mitől más egy görögkatolikus templom? – kezdte prédikációját a metropolita. – Természetesen az ikonosztázionoktól, melyek fontos sajátosságai egyházunknak, nélkülük »nem tudunk létezni«. Ezek számunkra sokkal többek, mint képek. Az ikonok a görögkatolikus egyház egyfajta eszközei a tanításhoz. Sok mindenre tanítanak minket, legfőképpen a megtestesülésre, azért mert az ikonokon láthatóvá válik a láthatatlan Isten. Jézus Krisztus előtt nem volt látható az Isten, mint ezt az Ószövetségből is tudjuk, ez pedig azért van így, mert aki megpillantja őt, meghal.”

Láthatatlan, de amikor Jézus Krisztusban megtestesült, akkor emberré lett. A kinyilatkoztatásnak ez a legfontosabb tartalma, hogy láthatóvá tette magát az Isten, és azóta is köztünk lakik. Az Úr Jézus mennybemenetelekor nem visszament a Mennybe, hogy többet ne lássuk, hanem azt mondta: veletek vagyok minden nap, a világ végezetéig. Jézus Krisztus itt van most is, látható formában – fogalmazott a főpásztor. – Jézus Krisztus továbbélése maga az egyház. De mindez az ikonokon képszerűen is megjelenik, és valóban látjuk Jézus Krisztus arcát, szemébe nézhetünk, igaz ez a szenteket ábrázoló ikonokra is, hiszen rajtuk keresztül is Krisztus tekint le ránk, teszi magát láthatóvá.

Hajdúnánáson nagy fordulat történt. Sok évtizeden keresztül Hajdúdorogról utazott át görögkatolikus lelkipásztor, hogy Szent Liturgiát tartson a hajdúnánási híveknek, azonban mostantól csak a szomszédos utcából kell átjárnia a papnak, jelen esetben Szaplonczay Gergelynek, hogy Szent Liturgiát tartson a római katolikus templomban. „Gergely atya láthatóvá lesz Hajdúnánáson” – tette hozzá Kocsis Fülöp, aki mindezt egy gyermeki elszólással magyarázta meg: „Fültanúja voltam annak, amikor egy kisgyermek azt mondta édesanyjának egy papot látva: »Nézd anyu! Ott van az Isten-bácsi!«”

A főpásztor idézte az Úr imádságának első sorait, és figyelmeztetett arra, hogy az nem a menny és föld közötti távolságról szól, hiszen Jézus azt mondta: veletek vagyok minden nap a világ végezetéig. Az a Jézus mondta, aki fölment a mennybe, aki valóban ott van, de ha itt is van, akkor ez azt jelenti: itt van a mennyország.

Aki hisz az Istenben, aki képes látni az Istent, az megtapasztalja, hogy itt van a mennyország! Ezt jelenti az egyház jelenléte, ezt jelenti a pap szolgálata – hogy vegyük észre, közel van hozzánk az Isten! Ezt a tapasztalatot – abban bízom –, hogy görögkatolikus egyházunk Hajdúnánáson való megtelepedése még erősebbé teszi – zárta prédikációját Kocsis Fülöp.

Az istentiszteletet követően az új parókus, Szaplonczay Gergely kísérte át a főpásztort, paptársait, valamint a híveket új otthonába. A szentelés előtt mondott beszédében a parókus történelminek nevezte a napot és megköszönte azoknak, akik eljöttek és imádkoztak azért, hogy mindez megvalósulhasson.

Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere beszédében azt kívánta, a jó kezdet jó folytatást is hozzon magával, és reményét fejezte ki, hogy nemcsak a parókus és családja talál igazi otthonra a városban, hanem a görögkatolikus hívek is. Ezt azért is tartja fontosnak, mert szerinte Hajdúnánás városa és minden más település is csak úgy tud közösséget formálni és megtartani, ha a történelmi egyházakkal együttműködik.

A köszöntők után Kocsis Fülöp érsek-metropolita felszentelte a házat, majd Juhász Imre római katolikus plébános és Gacsályi Gábor református lelkész is megáldotta az épületet.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria