Indiai misszionáriusok mutatták be magyarországi munkájukat

Megszentelt élet – 2015. február 26., csütörtök | 23:06

Magyarországon szolgáló indiai misszionáriusok osztották meg tapasztalataikat február 26-án az Indiai Kulturális Központban Budapesten. Az esemény Malay Mishra indiai nagykövet kezdeményezésére jött létre.


                                     KÉPGALÉRIÁVAL – Klikk a képre!

2014. augusztus 15-én, az indiai függetlenség ünnepén született meg a rendezvény ötlete, melynek megszervezésével Malay Mishra nagykövet a budapest-pestszenterzsébeti Szent Erzsébet-főplébánia káplánját, Mahimai Raj Anthonyt bízta meg.


Mahimai Raj többek között elmondta, milyen sokat jelentett neki, hogy a Szentföldről és a Bibliáról beszélgethet hazája nagykövetével, majd átadta a szót a verbita Madassery Sebastiannak, a Pápai Missziós Művek igazgatójának. A verbiták magyarországi küldetése nemrégiben kiegészült a cigánymisszióval, amellett számos területen igyekeznek a krisztusi tanítást tettekre váltani. Jövőre nagy ünnepre készül a verbita közösség: száz éve lesz annak, hogy az Isteni Ige Társaságának misszionáriusai jelen vannak Magyarországon.


Teréz anya nővérei beszéltek a hajléktalanok, a szegények, a romák között végzett szolgálatukról; látogatják, tanítják a rászorulókat, igyekeznek Isten felé vezetni őket; illetve ingyenkonyhákon gondoskodnak fizikai szükségleteikről. A nővérek hálásan említették meg, hogy nagyszámú magyar önkéntes segíti munkájukat, amelyet mindig Krisztusért végeznek. A Szeretet Misszionáriusai 2014-ben ünnepelték magyarországi letelepedésük 25. évfordulóját: 1996 májusában írta alá a szerződést Teréz anya a Székesfehérvári Egyházmegye elöljárójával, Takács Nándor püspökkel, miszerint a nővérek szabadon és korlátlanul használhatják az érdi plébániaépületet.


Bemutatták magyarországi munkájukat a Don Bosco Szaléziak is: a kazincbarcikai iskolát, amelynek révén a roma fiatalok felzárkózását segítik; az óbudai ifjúsági klubot, ahol jó hangulatú együttlétekkel vonzzák magukhoz és Istenhez a fiatalokat. 30-40 fiatalt várnak mindennap reggelire, valamint szállást biztosítanak a rászoruló fiataloknak.


A Szeplőtelen Szűz Mária szolgálólányai, akik 1994 óta vannak jelen hazánkban, Adonyban és Bakonyszentlászlón gondozzák a betegeket, időseket, magányosokat; beszámolójukban megemlítették, milyen problémákat okozott számukra, hogy romának nézték őket több ízben is.

Spányi Antal püspököt Hajdú Ferenc a Székesfehérvári Egyházmegye provikáriusa képviselte a rendezvényen, aki arról beszélt: egy ország nagysága abban is megmutatkozik, mennyi helyen tudnak jót tenni szülöttei – India nagyságát tehát a számtalan jótett, szolgálat is bizonyítja.


Malay Mishra nagykövet tartotta a záró beszédet, melyben elmondta: Istenben végezzük mindannyian a dolgunkat nap nap után, benne szolgálunk, általa vagyunk testvérek, hiszen az Ő gyermekei vagyunk mindannyian. Hangsúlyozta, milyen fontos az, hogy ne erőltessük rá az akaratunkat, a hitünket a másikra, mert „nem lehet kerted csupán egy virágból” – szükség van a sok színre a világban. A nagykövet elmondta: ő minden vallást elfogad, számára minden vallás a szeretetet és a testvériséget hirdeti.

Malay Mishra arra hívta fel a figyelmet, hogy míg régebben a Nyugatról mentek a misszionáriusok például Indiába szolgálni, tanítani, most évtizedek óta érkeznek Indiából misszionáriusok Magyarországra, szolgálni a rászorulókat.

Malay Mishra nagykövet kérdésünkre válaszolva elmondta, valahányszor hazalátogat szülővárosába, Puriba, elmegy hajdani iskolájába is, mert kimondhatatlanul sokat köszönhet a rendi fenntartású iskolának, tanárainak; valamint beszélt a soron következő kezdeményezésről: március 4-ére vallásközi találkozót szerveznek az Indiai Kulturális Központba.

Fotó: Thaler Tamás

Verestói Nárcisz/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria