InfoPontot kapott a Pécsi Tudományegyetem

Hazai – 2017. február 16., csütörtök | 14:45

Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora adta át, Udvardy György pécsi megyéspüspök pedig megáldotta február 14-én a Pécsett, a Széchenyi téren kialakított PTE InfoPontot.

Az Országgyűlés tavaly döntött arról, hogy a Pécsi Tudományegyetem (PTE) alapításának 650. évfordulója alkalmából szeptember 1-jét a magyar felsőoktatás napjává, a pécsi egyetemalapítás emléknapjává nyilvánítja. A most átadott PTE InfoPont a város szívében, a népszerű Pécs Pontban kapott helyet, és azt a célt szolgálja, hogy a városról szóló információk mellett Magyarország első egyeteméről is pontos és részletes tájékoztatást kaphassanak az érdeklődők.

A sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepélyes átadáson arról is tájékoztattak, hogy a város, az egyetem és az egyházmegye is szeretné méltó módon kifejezni tiszteletét az egyetem alapítói előtt, és ennek jegyében számos színvonalas programmal készülnek a szervezők, nemcsak az alapítás napja, szeptember 1-je alkalmából, hanem egész évben.

A jubileumi ünnepségsorozat keretében Pécsett rendezik meg a Magna Charta Observatory nemzetközi rektori konferenciát és a Magyarok II. Kulturális Világtalálkozóját, de a Nemzeti Agykutatási Program zárókonferenciájának is a város ad majd otthont.

Színes és fiatalos programnak ígérkezik a Nemzetközi Tavasz (International Spring) elnevezésű rendezvénysorozat, amelynek keretében tematikus napok mutatják be majd Ázsia, Észak-Amerika vagy éppen Afrika kulturális és tudományos értékeit, valamint a migrációs helyzetet, sőt, rendeznek diplomata-kerekasztalt is, amelyen a nemzetközi politika egy-egy kiemelt aktuális kérdését vitatják meg a résztvevők.

Szeptember elsején a város és az egyházmegye közös díszünnepségének részeként avatják majd fel az egyetemalapító Nagy Lajos király és Vilmos püspök szoborkompozícióját. Emellett a PTE Művészeti Kara ünnepi oratóriummal, míg a Janus Egyetemi Színház egy Janus Pannonius életéről szóló korhű színdarabbal készül a jubileumra.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Pécsi Egyházmegye, PTE Instagram-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria