Ingyenes orvosi rendelést biztosítanak a hajléktalanoknak a Szent Péter téren

Kitekintő – 2016. február 29., hétfő | 13:35

Az ingyenes zuhanyzók és borbélyszolgálat után Ferenc pápa kezdeményezésére hétfőtől ingyenes orvosi vizsgálatban is részesülhetnek a hajléktalanok a Szent Péter téren megnyíló ambulancián.

Az orvosi rendelőt a Szent Péter téri oszlopcsarnokkal szomszédos vatikáni épületekben alakították ki, ahol tavaly februártól már a szintén ingyenes zuhanyzók is működnek.

Az ingyenes rendelést a Vatikánban és más római egyházi és állami kórházakban dolgozó orvosok önkéntes munkában látják el. A hajléktalanok bármilyen panaszát megvizsgálják, gyógyszert írhatnak fel nekik, és ha szükségesnek tartják, be is utalhatják őket valamelyik római kórházba.

„Nélkülözhetetlen szolgáltatásról van szó, főleg azok számára, akik az utcán élnek” – nyilatkozta Konrad Krajewski érsek, a pápai alamizsnahivatal vezetője. Az ambulancia költségeit ez a vatikáni intézmény állja.

Ferenc pápa egy évvel ezelőtt ingyenes zuhanyzókat állíttatott fel a Szent Péter tér oldalában. Ugyanitt minden hétfőn ingyenes borbélyszolgálat is működik, amit a római borbélyok és fodrászok szövetsége ajánlott fel. A hajléktalanok hetente egyszer tiszta fehérneműt is kapnak. A legtöbben, mintegy százötvenen hétfőnként szoktak sorban állni a zuhanyra és borbélyra várva, ezért hétfőre tették az orvosi rendelést is, amely ha kell, gyakoribbá is válhat. Októberben a Szent Péter tértől nem messze éjszakai szállás is nyílt hajléktalan férfiak számára, ahol vacsorát és reggelit is kapnak.

Ferenc pápa 2013. márciusi megválasztása óta egyre több hajléktalant látni éjszakánként a Szent Péter tér környékén. Korábban nem engedték őket itt éjszakázni, de mostanra a tér körüli árkádok, kapualjak megteltek itt éjszakázó olasz és külföldi hajléktalanokkal, akik többek között meleg ételt, takarókat is kapnak. Mint köztudott, Konrad Krajewski érsek – Ferenc pápa megbízásából – folyamatosan járja Róma utcáit, vasútállomásait, és segít, ahol tud. Korábbi nyilatkozata szerint gyakran pénzadományt is oszt a rászorulók között.

Forrás: MTI

Fotó: Avvenire.it; Roma.corriera.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria