Ír püspökökkel találkozott a pápa

Kitekintő – 2009. december 14., hétfő | 17:13

Az ír püspöki konferencia két tagját fogadta XVI. Benedek pápa pénteken, a pápai könyvtárban, hogy megvitassák a dublini egyházmegyében kitört pedofília-botrányt. A pápát az ügy mély nyugtalansággal és aggodalommal tölti el, és azt szeretné, ha kivizsgálnák az eseteket.

A másfél órás találkozóra a CNA híradása szerint Sean Brady bíboros, Armagh püspöke, Írország prímása és Diarmuid Martin dublini érsek utazott el az ír nunciussal együtt. Részt vett a megbeszélésen Tarcisio Bertone bíboros államtitkár, William Levada bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa, Giovanni Battista Re bíboros, Ballestrero bíboros, valamint Fernando Filoni és Dominique Mamberti érsekek.

A találkozóról tájékoztató sajtóközlemény szerint a pápa mély sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a papság egyes tagjai elárulták Istennek tett ünnepélyes fogadalmukat, valamint az áldozatok, azok családja és a társadalom beléjük vetett bizalmát.

Az ír püspöki konferencia két nappal korábban adott ki egy bocsánatkérő levelet az előző harminc évben a papok által elkövetett szexuális visszaélések miatt. XVI. Benedek szavai szerint osztja az emiatt kitört felháborodást, és velük van imáiban az egyház ezen nehéz napjaiban.

A pápa ígéretet tett, hogy a Szentszék folytatja erőfeszítéseit, hogy felderítse az ilyen ügyeket és megelőző intézkedéseket hozzon. Hozzátette: lelkipásztori levelet fogalmaz az ír hívőkhöz, amelyben a jelen helyzetben hozandó intézkedésekre is javaslatot tesz.

A találkozó után a nyilatkozó dublini érsek úgy nyilatkozott a The Timesnak, hogy újjá kell szervezni az ír egyházat.

Magyar Kurír