Irinej pátriárka nyitja meg a szentendrei Szerb Egyházi Múzeum új épületét

Kultúra – 2019. május 9., csütörtök | 18:05

Május 25-én, szombaton 13 órától a szerb ortodox egyház vezetője, Irinej pátriárka magyar és szerb állami tisztségviselőkkel együtt megnyitja a szentendrei Szerb Egyházi Múzeum új épületét, másnap pedig Szent Liturgiát szolgál a szentendrei Belgrád-székesegyházban.

Magyarországra látogat Irinej szerb pátriárka. A Budai Szerb Ortodox Egyházmegye közleménye szerint a Szerb Ortodox Egyház idén ünnepli autokefalitása (egyházjogi önállósága – a szerk.) elnyerésének 800. évfordulóját, s a látogatás is az ünnepségsorozat részeként valósul meg. Május 25-én, szombaton 13 órától Irinej pátriárka magyar és szerb állami tisztségviselőkkel együtt megnyitja a szentendrei Szerb Egyházi Múzeum új épületét, mely a Fő tér 6. szám alatt található. Másnap pedig Szent Liturgiát szolgál, ugyancsak a Duna-parti kisvárosban, a püspöki palota kertjében álló Belgrád-székesegyházban.

Az egyházmegye által fenntartott, egyedülálló múzeum a ’60-as évektől kezdve a székesegyház Pátriarka utcai kertjében működik. Most az egykori szerb tanítóképző és felekezeti iskola Fő téri, körülbelül 1600 négyzetméteres épületét újították föl a gyűjtemény számára, az Emberi Erőforrások Minisztériumának 465 millió forintos támogatásával.

A múzeum állandó kiállításának alapja a szentendrei püspöki kincstár anyaga, amely az idők során jelentősen bővült. Közel négyszáz műtárgy – jelentős ikongyűjtemény, kelyhek, papi ruhák, kézírásos és nyomtatott istentiszteleti könyvek, bútorok, valamint helyi szerb ötvösök és más európai mesterek iparművészeti alkotásai –, továbbá az egyházmegyei könyvtár és levéltár anyagai tekinthetők meg. A gyűjtemény felöleli a 13. századtól a 19. század végéig tartó időszakot, s az egyik legjelentősebb hazai ortodox gyűjtemény. Az állandó kiállítás mellett az új rendezvény- és kiállítótér időszaki kiállítások és más rendezvények befogadására is alkalmas, többfunkciós épület, multimédiás központtal. A projekt építész tervezője Ásztai Bálint (Stoa Studio), kivitelezője a Prímépítő Kft.

A múzeum látványtervei megtekinthetők az építészstúdió honlapján.

Irinej pátriárka május 26-án, vasárnap 9.30-tól Szent Liturgiát szolgál a szentendrei Belgrád-székesegyházban. A Budai Szerb Ortodox Egyházmegye szeretettel várja a hívőket.

Forrás: Ortodox Szemle

Fotó: Stoastudio.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria