Iskolaigazgatók találkozója Egerben

Hazai – 2017. október 17., kedd | 16:10

Az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő oktatási intézmények száma meghaladja az ötvenet: az intézményvezetőknek rendszeresen szerveznek értekezleteket. A legutóbbi, október 12-i találkozón Ternyák Csaba érsek a katolikusság küldetéséről elmélkedett.

 

A program kezdetén Juhász Ferenc, a helyi Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Bemutatta az idei tanévtől egyházmegyei fenntartásba vett körömi iskola vezetőjét, továbbá az apci, a szerencsi és a mezőkövesdi intézmények új vezetőit. „Az értekezlet célja, hogy közösséget kovácsoljon és szakmailag erősítse az igazgatókat. Nagyon fontos a tapasztalatcsere ebben a körben” – hangsúlyozta Juhász Ferenc.

Ternyák Csaba egri érsek elmélkedésében leszögezte: a katolikusság önmeghatározása azért fontos, hogy pontosan tudjuk, mi a feladatunk. „A katolikus szó azt jelenti: egyetemes – mind a teljesség, mind az épség tekintetében. Az egész világra kiterjed, s a krisztusi tanítást közvetíti, változtatás nélkül. Egy zsinati megfogalmazást idézve az érsek kiemelte: az Egyház katolikus, mert Krisztus az emberi nem egészéhez küldte, s így az Egyháznak és a főpásztoroknak küldetése van minden emberhez. Mindez nagy felelősséget jelent” – mondta Ternyák Csaba.

A program szakmai előadásokkal folytatódott. Pongrácz László, az Oktatási Hivatal Köznevelési Programok Főosztályának vezetője a kompetenciamérésről beszélt, mely képet ad az egyes korosztályok felkészültségéről. Szó volt többek között az iskolai közösség építéséről, gyakorlati tapasztalatokról, jogi, pénzügyi és pályázati kérdésekről, valamint a pedagógusok lelki fejlesztéséről. Ez utóbbi témával kapcsolatban Koronkai Zoltán jezsuita szerzetes úgy fogalmazott: a diákok azt viszik tovább, amit látnak, ezért nagyon fontos a példa, így a tanári kar közössége mintát jelent.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria