Iskolakezdési támogatást adott át a Karitász Budapesten

Hazai – 2015. szeptember 2., szerda | 15:02

Eddig több mint 33 millió forint értékben mintegy 5350 diákot támogatott a Katolikus Karitász iskolakezdési programja keretében. Szeptember 2-án a budapesti Németh László Általános Iskolában Écsy Gábor, a szervezet igazgatója adta át a gyerekeknek az iskolatáskát, a családoknak az utalványokat.


KÉPGALÉRIA - klikk a képre!

Negyven iskolatáskát és hatvan darab tanszervásárlási utalványt adott át Écsy Gábor, a Katolikus Karitász igazgatója Budapesten, a nyolcadik kerületi Németh László Általános Iskolában.

„Becsengettek. A diákot ilyenkor eltölti az izgalom, mit hoz az új tanév. De tudjuk azt is, milyen nehézségeket hoz a szeptember elseje, mert sok minden kell a jó kezdéshez, majd pedig az eredményes tanuláshoz. Ebben próbálunk segíteni” – e szavakkal adta át a Karitász támogatását a gyerekeknek és a családoknak. Végül hasznos évet kívánt a gyerekeknek, hogy majd a jó eredmények örömével vigyék haza bizonyítványukat.


Écsy Gábor kérdésünkre elmondta, a Karitász támogatási programjának megkülönböztető sajátossága, hogy a segélyszervezet önkéntesei folyamatosan kapcsolatot tartanak országszerte a plébániák környezetében élő családokkal, látják, kik a rászorulók, ismerik a szociális helyzetüket, így személyre szólóan nyújtanak segítséget egész évben az adott helyzet függvényében. Ez az országos lefedettség nagy előnye – emelte ki az igazgató. A családi támogatások megítélésénél természetesen nem szempont a felekezeti hovatartozás, ez csak a rászorultságtól függ. A kérdésre, hogyan ad lehetőséget az evangelizációra szolgálatuk, Écsy Gábor elmondta: minden alkalommal szólnak arról, hogy a Karitász a katolikus egyház segélyszervezete, az adományt a katolikus hívek gyűjtötték össze. Felajánlják az egyház segítségét lelki értelemben is. Sok esetben maguk a családok fordulnak hozzájuk kérdéseikkel. Például gyermekük nincs megkeresztelve, ők ezt szeretnék, de nem tudják, mit tegyenek. Félnek megközelíteni a kérdést, mert azt hiszik, ha ők rossz körülmények között élnek, ebből is ki vannak zárva. A Karitász segíthet nekik közelebb kerülni az egyházhoz.


A Katolikus Karitász három éve segíti a Németh László Általános Iskola diákjait és családjait. Egész évben figyelemmel kísérik az iskola életét, és támogatást nyújtanak abban, amit a tanárok számukra problémaként jeleznek. Több alkalommal gyűjtöttek ruhaneműt, élelmiszert a rászorulóknak, átvállalták több gyermek iskolai étkeztetését, különórát tesznek lehetővé a tehetséges tanulók számára. Cirkuszba, moziba, operába vitték a gyerekeket, Mikuláskor és karácsonykor megajándékozzák a családokat. Jelenlétük folyamatos, azt közvetíti a rászorulóknak, mellettük állnak a mindennapokban – mutatta be az iskolával ápolt kapcsolatot Csapó Viktória.

A Németh László Általános Iskola mindennapjairól Schranz Jánosné igazgató beszélt. Intézményükben 325 gyermek tanul, közülük 99 hátrányos helyzetű, őket az önkormányzat rendszeres támogatásban részesíti. Már ez a szám is magas, de hátrányos helyzetű gyermek ennél is több van náluk: sok az olyan család is, melynek jövedelme csak egy-kétezer forinttal haladja meg a gyermekvédelmi támogatásra való jogosultság határát. Sok gyermek érkezik hozzájuk nagycsaládból. Az iskola vállalja a cigány kisebbségi és a sajátos nevelési igényű tanulók oktatását. Integrálják ezeket a gyerekeket, akik nagy számban vannak jelen az intézményben. Az előző tanévben 41 sajátos nevelési igényű gyermek tanult náluk. Az iskolának jók az eredményei, szerencsére alacsony a kimaradó gyerekek száma, s jók a továbbtanulási mutatóik. Az eredmények alapja, hogy sokat foglalkoznak a gyerekekkel, már jóval korábban bevezették az egész napos iskolát, és számos programot szerveznek számukra, aktív életet élnek.


Tóth Lászlóné, a Karitásszal kapcsolatot tartó pedagógus, jelenleg az elsős osztály osztályfőnöke elmondta, az iskola rendezett, igényes, szép, barátságos környezettel fogadja a diákokat. A gyerekek tanáraikkal együtt alakítják ki saját osztálytermeiket. Magukénak érzik ezáltal, és érték lesz számukra a környezet rendezettsége. A szülők törekszenek arra, hogy gyermekeik beilleszkedjenek. A jó példa vonzóerő, aki lemarad, igyekszik felzárkózni, s csökken azok száma, akik nem tudják elvégezni az iskolát.

A családok teherbírását jelentősen próbára tevő iskolakezdés idején a Katolikus Karitász több karitatív akciót is indított. A jótékonysági szervezet egyházmegyei csoportjai iskolatáskával, tanszercsomaggal és utalványokkal támogatták a gyerekeket. Önkénteseik országszerte több mint 800 településen folyamatosan látogatják a leginkább rászoruló családokat, és helyzetük ismerete alapján segítik őket.


Kiemelt figyelmet fordítanak Kárpátaljára, ahol már átadták az első segélycsomagokat, és ebben a hónapban további taneszközöket szállítanak az ottani diákoknak – tudtuk meg Csapó Viktória sajtóreferenstől. Eddig több mint 1,5 millió forint értékű iskolatáska- és tanszeradományt vehetett át 150 nehéz anyagi körülmények között élő gyermek.

A segélyakció nem zárul le a tanévkezdéssel, szeptemberben is folytatódik. A tanév első heteiben derül ki, kinek mire van még szüksége, erről a tanárok tájékoztatják a szervezetet. 

A Katolikus Karitász tanévkezdési programját jelentős mértékben adományok teszik lehetővé. Az 1356-os adományvonalon keresztül hívásonként 500 forinttal támogathatók a rászorulók.

Fotó: Lambert Attila

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria