Ismét Kárpátalján járt az orvosmisszió

Külhoni – 2019. szeptember 19., csütörtök | 9:08

Harmadik alkalommal végzett prevenciós szűrést a Katolikus Karitász Orvosmissziója a kárpátaljai Gyertyánligeten (Kobilecka Poljana) szeptember első hétvégéjén.

Ez a térség egyik leghátrányosabb helyzetű települése, ahol a családok számára egy-egy gyógyászati segédeszköz beszerzése sok esetben rendkívüli anyagi terhet jelent. Ezt próbálta orvosolni szeptember első hétvégéjén az orvosmisszió csapata.

Az önkéntes orvosok 53 gyermek szemészeti, fogászati és ortopédiai szűrését, 52 felnőtt vérnyomás-, vércukor-, EKG- és nőgyógyászati vizsgálatát végezték el. A szűrések eredményeként 40 szemüveget, 15 lúdtalpbetétet osztottak ki; 17 felnőtt esetében kiugróan magas vérnyomást, öt főnél magas vércukorszintet diagnosztizáltak.

Újdonság volt a nőgyógyászati rákszűrés, a kismamaszűrés és a konduktori vizsgálat lehetősége. A felnőttek mellett – fennálló panaszaik miatt – négy gyermek esetében is szükség volt EKG-vizsgálatra.

A családokon kívül a helyi kórház is adományokban részesült: a misszió tagjai egy fénymásológépet és gyógyászati segédeszközöket ajándékoztak az egészségügyi intézménynek.

A Katolikus Karitász Orvosmissziója korábban már végzett szűréseket Gyertyánligeten, így a mostani vizsgálatok a korábbi problémák kontrollját, továbbá azok szűrését jelentették, akik korábban nem vettek részt a megelőző programban, vagy azóta valamilyen panaszuk jelentkezett.

A misszió évente megismétli vizsgálatait, szükség szerint új szemüveget, lúdtalpbetétet biztosítva a gyermekeknek.

A prevenciós szűrések az egészségmegőrzés fontosságára is felhívják a figyelmet, és általuk olyan személyek is részesülhetnek szakorvosi vizsgálatokban, akik erre nem gondoltak, vagy panaszaik ellenére anyagi helyzetük miatt nem is gondolhatnak.

Forrás: Katolikus Karitász

Fotó: Vermes Tibor/Katolikus Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria