Ismét Magyarországon rendezik meg a nemzetközi Piarista Ifjúsági Találkozót

Megszentelt élet – 2018. július 19., csütörtök | 15:14

Öt év után ismét Magyarország ad otthont a nemzetközi Piarista Ifjúsági Találkozónak (Piarist Youth Meeting – PYM), amelyet július 23. és 29. között rendeznek meg Nagykanizsán és Budapesten.

A többéves hagyományokkal bíró eseményre a magyar résztvevőkkel együtt több mint 250 fiatal érkezik közép-európai országokból: Csehországból, Belaruszból, Lengyelországból, Romániából/Erdélyből és Szlovákiából.

A piarista lelkiségre és a különböző nemzetek közötti kapcsolatokra épülő rendezvény elsősorban a 16–21 év közötti fiatalokat szólítja meg. A résztvevőknek lehetőségük nyílik az Istennel való kapcsolatuk elmélyítésére, barátságok kialakítására és ápolására; megismerhetik egymás kultúráját, és megerősödhetnek hitükben.

Idén is a lelkiségi programok – a részt vevő nemzetek nyelvén tartott szentmisék, szentségimádás, kiscsoportos foglalkozások, homokkomáromi zarándoklat – adják a program gerincét, amelyhez városismereti vetélkedő, sportversenyek, közös éneklések, kulturális programok (például Godspell előadás a szegedi Liget Társulat közreműködésével), esti mulatságok és kirándulások is kapcsolódnak. A szervezők a keszthelyi Festetics kastéllyal, a Parlamenttel, a Mátyás-templommal és a dunai sétahajózás élményével is megismertetik a fiatalokat.

Az egyes napok délutánjain lehetőség nyílik változatos műhelyekben való részvételre is: kürtőskalácssütés, nemezelés, gyöngyfűzés, bőrözés, origami, társasjáték, bibliodráma, médiaműhely, céllövészet, íjászat, kreatív festészet… – hogy csak néhány programot említsünk. Az esemény során a Piarista Múzeum fegyvertárát és numizmatikai kincseit is bemutatják, a Piarista Ajándékbolt pedig számos ajándéktárggyal várja mindkét helyszínen a diákokat.

Az ifjúsági találkozó létrejöttét a fiatalok saját anyagi szerepvállalása, a Piarista Alapítvány, a Piarista Tartományfőnökség és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatása tette lehetővé.

Forrás és fotó: Piarista Tartományfőnökség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria