Verssorok üvegfalon – költészeti fesztivál Debrecenben

Kultúra – 2014. április 11., péntek | 12:31

A programokkal azt szeretnék elérni, hogy az óvodásoktól az egyetemistákig, a könyvtárlátogatóktól az utca emberéig mindenki átérezze: érdemes verseket olvasni, kedves költőinket felidézni – mondta Szirák Péter irodalomtörténész, a rendezvény kurátora.

A XII. Debreceni Költészeti Fesztivál április 9-én, szerdán Debrecenben tartott sajtótájékoztatóján Somogyi Béla, a város kulturális alpolgármestere hozzátette: a cél érdekében példátlan intézményi összefogás jött létre. Költőkkel és verseikkel találkozhatnak az általános iskolákban, a gimnáziumokban és könyvtárakban, a Református Kollégiumban, a Debreceni Egyetemen, a Debreceni Művelődési Központban és a Déri Múzeumban, az Apolló moziban, valamint a város utcáin és terein is az érdeklődők.

A Méliusz Könyvtár kezdeményezésére a belvárosi kirakatüvegeket is verssorok díszítik a fesztivál idején. Az első verseket – a fesztivál beharangozó sajtótájékoztatója keretében – Térey János költő, Somogyi Béla alpolgármester és Felföldi László római katolikus püspöki helynök írta fel a Kölcsey Központ üvegfalára.

A fesztivál különleges programja a nagy versséta, melynek során a résztvevők megelevenítik Debrecen költeményekben gazdag múltját: lesznek, akik verseket szavalnak a séta egy-egy állomásán, mások pedig versek által ihletett képet készítenek.

A Debreceni Művelődési Központban pénteken Egy nap a költészet jegyében címmel óvodásoknak és általános iskolásoknak szerveznek programokat; a Méliusz Könyvtárban kiosztják a VERS+KÉPző illusztrációs pályázat díjait; a debreceni Megtestesülés-plébánián 12 órás versmaratont rendeznek, ahol bárki elmondhatja vagy felolvashatja kedvenc versét.

A Debreceni Költészeti Fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján egy versének felolvasásával emlékeztek meg a közelmúltban elhunyt Borbély Szilárd debreceni költőről, a fesztiválok korábbi rendszeres közreműködőjéről.

A Csokonai Nemzeti Színház stúdiószínpadán barátai, tisztelői emlékeztek Borbély Szilárdra egy-egy versének, prózaszövegének vagy drámarészletének felolvasásával.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria