Ismét tárlatvezető-képzést tartottak Esztergomban

Kultúra – 2017. január 23., hétfő | 9:00

Tavaly nagy újdonságnak számított az esztergomi főszékesegyházban tartott tárlatvezető-képzés, amely után több mint kétszáz résztvevő tett sikeres vizsgát. A sikeren felbuzdulva január 13–14-én ismét megtartották az – elsősorban idegenvezetőknek meghirdetett – kurzust.

A kétnapos képzés időpontjára a legalkalmasabb a Főszékesegyházi Kincstár éves leállási időszaka, amikor a múzeum felkészül a következő idényre, hiszen az idegenvezetők többségének is a tél holtszezonnak számít.

A részvevők átfogó leírást kaptak Hinora Edit történész-múzeumpedagógustól és Takácsné Verő Mária művészettörténésztől a bazilika történetéről, külső és belső díszítő elemeiről, az építők és építtetők életéről, valamint történeti és művészettörténeti áttekintést a kincstár páratlan gyűjteményének kiemelkedő darabjairól.

Az ingyenes képzés február 10-én vizsgával zárul. A sikeres vizsgázók jogosulttá válnak önálló tárlatvezetésre a Főszékesegyházi Kincstárban.

A kurzuson közel negyvenen vettek részt: gyakorló idegenvezetők mellett olyanok, akik a tudásukat kívánták felfrissíteni, valamint tárlatvezetői tapasztalattal eddig nem rendelkező érdeklődők is.

Forrás és fotó: Nagyboldogasszony és Szent Adalbert-főszékesegyház, Esztergom

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria