Ferenc pápa: Isten szava a mag, amelyet be kell fogadnunk és aszerint kell élnünk

Ferenc pápa – 2014. július 13., vasárnap | 16:35

Ferenc pápa beszédében a napi evangéliumhoz (Mt 13,1-23) fűzte gondolatait. Hangsúlyozta, hogy be kell fogadnunk Krisztus üzenetét és aszerint kell élnünk. A Vatikáni Rádió hírét közöljük.

Krisztus olyan nyelvezetet használ, amely mindenki számára érthető: a természetből és a mindennapi életből vett jelképeket alkalmaz. Az első példabeszéd bevezeti az összes többit: a magvetőről szól, aki fáradságot nem kímélve elveti a magvakat mindenféle földre. Ennek a példabeszédnek a valódi főszereplője éppen a mag, amely attól függően hoz kevesebb vagy több termést, hogy milyen földbe hullott. Az első három föld terméketlen: az út mentén a magvakat a madarak csipegetik fel; a köves talajon kicsírázott magvak hamar kiszáradnak, mert nincs gyökerük; a bokrok közé hullott magvakat pedig a tövisek fojtják el. A negyedik föld a jó, a mag csak ott ereszt gyökeret és hoz termést.

Jézus ebben az esetben meg is magyarázza tanítványainak a példabeszéd jelentését. Az útszélre esett mag azokat jelképezi, akik meghallgatják Isten országának igéjét, de nem fogadják azt be; így eljön a gonosz és elragadja őket. A gonosz ugyanis nem akarja, hogy az evangéliumi mag kicsírázzon az emberek szívében. Ez az első hasonlat. A második, amikor a mag a kövekre hull, azokat a személyeket képviseli, akik meghallgatják Isten szavát és azt azonnal befogadják, de csak felületesen. Mivel nem állhatatosak, a mag nem ver bennük gyökeret, csak ideig-óráig tart. Amikor nehézségekkel találkoznak, ezek az emberek azonnal kétségbe esnek. A harmadik esetben a mag a tövisek közé esik: Jézus elmagyarázza, hogy ez a képsor azokra a személyekre vonatkozik, akik meghallgatják Isten szavát, de a világi gondok és a gazdagság bűvölete elfojtják az igét és így az meddő marad. Végül a termékeny talajra hulló mag azokat képviseli, akik meghallgatják, befogadják, megszívlelik és megértik az igét, így termést hoz. Ennek a jó termőföldnek a tökéletes példaképe Szűz Mária – mondta beszédében Ferenc pápa.

Ez a példabeszéd ma ugyanúgy szól mindnyájunkhoz, mint kétezer évvel ezelőtt Jézus hallgatóihoz. Arra emlékeztet bennünket, hogy mi vagyunk a talaj, amelyre az Úr fáradhatatlanul elveti szava és szeretete magvát. Mennyire készségesen fogadjuk be őt? – tette fel a kérdést a pápa, majd így folytatta: milyen a mi szívünk? Melyik földhöz hasonlít: egy út széléhez, egy köves talajhoz, egy tövisbokorhoz? Tőlünk függ, hogy jó talajjá váljunk: tövisek és kövek nélküli, gondosan megművelt földdé, hogy jó gyümölcsöket hozzunk saját magunk és testvéreink számára.

És az is jót tesz nekünk, ha nem feledjük el: mi is magvetők vagyunk. Isten jó magvakat vet el, és mi is feltehetjük a kérdés: milyen mag hull ki szívünkből és szánkból? Szavaink olyan sok jót és olyan sok rosszat is okozhatnak; gyógyíthatnak és sebezhetnek; bátoríthatnak és elcsüggeszthetnek. Emlékezzetek rá – folytatta Ferenc pápa –, nem az számít, amit a szánkba veszünk, hanem az, ami elhagyja szánkat és szívünket.

Mária tanítson meg bennünket példájával arra, hogy befogadjuk Isten szavát, megőrizzük és gyümölcsöztessük azt, magunk és mások számára.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria