Istenszülő oltalma-búcsút ünnepeltek a mikolai görögkatolikusok

Külhoni – 2015. október 12., hétfő | 18:57

Az Istenszülő oltalmát ünnepelte október 11-én a nagyváradi görögkatolikus egyházmegyéhez tartozó Szatmár megyei Mikola (Micula) magyar görögkatolikus közössége, valamint a környező falvakból érkezett zarándokok.

A Szent Liturgián Orosz Gábor áldozópap, a máriapócsi nemzeti kegyhely segédlelkésze mondott homíliát. Kiemelte, hogy Máriapócsra nagyon sokan zarándokolnak el abban a hitben, hogy ott közelebb kerüljenek a Szűzanyához. Valójában azonban nem a hely számít, hanem az, hogy hol és hogyan éljük meg hitünket. Saját hitüket erősítik meg azok, akik Jézus tanításait hallgatják.

Sokan imádkoznak a Szűzanyához, kérve annak közbenjárását, de nem minden imádság fakad tiszta szívből, ezért nem minden imádság kerül meghallgatásra. A Szűzanya bármikor tud segíteni, de meg kell látni annak megnyilvánulását. Meg kell látni, hogy a nehézségekben is húz maga után. A Szűzanya nem rendelkezett isteni tulajdonsággal, hiszen köztünk élt, mégis ő a legfőbb közbenjárónk.

Az ember mindig keresi a változást, a szebbet és a jobbat, de az űrt a vágy és a valóság között csak Isten tudja betölteni. Nem azért lesz valami szép, mert új, hanem attól, hogy a mienk. Meg kell tanulni, hogy az igazi imádságot szívvel imádkozzuk, nem szájjal. Isten mindig arra ösztönzi az embert, hogy találjon rá. Az ember számára nagy tanulság kell legyen, hogy nincs egyedül. Minden ember Krisztus követőjének született, és ott van mellette a család, a házastárs, a gyerek, akikkel a Krisztusba vetett hittel élhet, ha mindent megtesz azért, hogy egymással, egymásért éljenek. Rálátás kell, hogy Isten szemével lássuk a világot — hangzott el a szentbeszédben.

A Szent Liturgián részt vett Ioan Balea, a romániai görögkatolikus nagyérseki tartomány egyházmegyeközi bíróságának elnöke, aki felolvasta és átadta a Lucian Mureşan bíboros által elfogadott kinevezést, melynek értelmében Kozsán István mikolai magyar görögkatolikus parókus a romániai nagyérseki egyház egyházmegyeközi bíróságának a tagja lett.

Forrás és fotó: Frissujsag.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria