Ítélet nélkül – gyógyító hétvége abortuszon vagy vetélésen átesetteknek

Hazai – 2017. február 20., hétfő | 15:00

„Ne félj, nem ítéllek el!” – ezzel a mottóval szerveznek gyógyító lelkigyakorlatot az abortuszban érintettek, illetve a vetélésük miatt fájdalmat érzők számára március 23–26. között a máriabesnyői lelkigyakorlatos házban.

A tavasszal, nyáron és ősszel is meghirdetett kurzus vezetői Kovácsné Treer Mária mentálhigiénés lelkigondozó és férje, Kovács Ferenc diakónus.

„Az abortuszt követő tünetegyüttes sokkal gyakoribb, mint egyesek gondolják. Mivel megfoghatatlan a veszteség, a gyász feldolgozása is nagyon nehéz, sokszor késleltetett, elakad, vagy el sem kezdődik. Ezek az asszonyok, lányok segítségre szorulnak. Nem lehet egy életet leélni ilyen be nem gyógyult sebekkel” – fogalmazott a március végi lelkigyakorlat kapcsán Kovácsné Treer Mária. Utalt arra, hogy egy amerikai felmérés szerint a nők csaknem kétharmada már a kórházból távozva megbánja tettét, függetlenül attól, vallásos volt-e, vagy sem.

Az abortuszban érintettek mintegy fele 20 és 30 év közötti, de ebből a korosztályból kevesen jelentkeznek a lelkigyakorlatra. Talán azért, mert ekkor van a „karrierépítés” időszaka, vagy úgy gondolják, lehet majd még gyermekük. Vagy nem jut el hozzájuk a hívó szó, jegyezte meg a mentálhigiénés lelkigondozó. Az érkező 30–35 éves hölgyek általában hajadonok, akik aggódnak, hogy se gyerekük, se férjük nem lesz. Sokan jönnek 40–50. életévük körül, valamint az 55–65. életéveik táján, amikor lassan az idősödő korba lépnek, az élet átgondolásának időszaka következik, megjelenik az önmagunkkal és a halállal való szembenézés – mondta el a szervező.

A lelkigyakorlat szükségessége kapcsán rámutatott, az érintettek úgy gondolják, egyedül vannak, pedig naponta találkoznak másokkal, akik ugyanúgy szenvednek a lelkük mélyén, csak szintén jól titkolják. Gyakori az önvád, a bűntudat, a csökkent önértékelés, az üresség érzése, különböző félelmek, de nem ritkák az alvászavarok vagy akár a depresszió sem.

Az abortusz nemcsak a nőt érinti, hanem a családját is, a megszületett gyerekekre is sajnos nagyon sokszor negatívan hat az anya feldolgozatlan terhességmegszakítása. A gyógyító lelkigyakorlatot vezető, segítő munkatársak jórészt katolikusok, de természetesen nem feltétele a részvételnek a rendszeres vallásgyakorlás – hangsúlyozta Treer Mária.

Elmondta, évente néhány alkalommal rendeznek háromnapos, hosszú hétvégés gyógyító találkozást szép, csendes helyeken. Ezeken az alkalmakon az ítélkezésnek még csak a gondolata sem merül fel. Ahogy az esemény Jézus mondata nyomán választott mottója is szól: „Ne félj, nem ítéllek el!”

„Minden résztvevő »hasonló cipőben jár«, egymást segítik a gyógyulás útján. Egyszerre legfeljebb tizenketten jöhetnek, hogy a személyes odafigyelés megmaradjon. Úgy láttuk, ez alatt a három nap alatt akkora átalakulás történik, hogy a félelemmel és fájdalommal érkező résztvevők nagy békével és örömmel mennek haza” – fogalmazott a mentálhigiénés szakember.

A lelkigyakorlatról további információk találhatók az esemény honlapján.


Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Fotó: Faith Radio

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria