Jacques Hamel az iszlám–keresztény párbeszéd hídjává és a béke prófétájává vált

Kitekintő – 2016. november 2., szerda | 18:31

Október 26-án a kairói al-Azhar egyetem küldöttsége tett látogatást a roueni érsekséghez tartozó Saint-Étienne-du-Rouvray templomában, ahol július végén két dzsihadista támadó a szentmise közben megölte Jacques Hamel atyát.

Az öt főből álló delegáció látogatása a muszlim bölcsek tanácsa által szervezett „Béke karavánja” elnevezésű kezdeményezés része volt. A küldöttséget Uszáma Nábíl, a muszlim bölcsek tanácsának tagja, az al-Azhar egyetem és szunnita központ frankofón tanszékének vezetője, az iszlamológiai kutatások professzora. Uszáma Nábíl 2015-ben azzal a céllal alapította meg az Al-Azhar Kutatóközpontot, hogy működése által megakadályozzák a szélsőséges eszmék elterjedését az iszlám világban.

A küldöttséget Dominique Lebrun roueni érsek és az érsekség muszlim kapcsolatokért felelős munkatársa, Pierre Belhache atya fogadta. Az Hamel atya vértanúságának színhelyén, a  Saint-Étienne-du-Rouvray-i templomban tett látogatást követően a küldöttség találkozott azoknak a személyeknek egy csoportjával, akik részt vesznek az iszlám–keresztény párbeszédben a roueni érsekség területén. Az eseményen jelen voltak a muszlim regionális tanács tagjai, valamint az iszlám–keresztény dialógus érdekében tevékenykedő Coexister és a Fraternité Banlieues nevű szervezet képviselői is. Az érsek körbevezette a küldöttséget a roueni Notre-Dame-székesegyházban is.

Uszáma Nábíl a Paris Normandie című napilapnak adott nyilatkozatában elmondta: „Féltem szembesülni a gyűlölettel és a bosszúvággyal Saint-Étienne-du-Rouvray-ben. Ezzel szemben a szeretet és a testvériség lelkületével találkoztam, annak ellenére, amit átéltek itt az emberek.” Az egyiptomi küldöttség vezetője hozzátette: azzal a szándékkal érkeztek Rouenbe, hogy elhozzák a barátság üzenetét.

Forrás: Agensir.it

Fotó: Vincent Feroldi/Twitter

Magyar Kurír
(ie)

Kapcsolódó fotógaléria