Jakubinyi György érsek köszöntése

Külhoni – 2016. február 11., csütörtök | 9:57

Jakubinyi György, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye főpásztora február 13-án ünnepli 70. születésnapját. Tamás József segédpüspök köszöntő szavait adjuk közre.

Tisztelendő Paptestvérek, Kedves Hívek!

A főegyházmegye főpásztora, Jakubinyi György érsek február 13-án tölti be életének 70. esztendejét. Ebből az alkalomból örömmel követjük a Zsidókhoz írt levél szerzőjének buzdítását: „Emlékezzetek meg elöljáróitokról, akik az Isten szavát hirdették nektek” (Zsid 13,7). Gondolunk rá, aki a főegyházmegye 87. főpásztora, imádkozunk érte, hogy a gondviselő Isten tartsa meg sokáig, halmozza el végtelen kegyelmeinek bőségével főegyházmegyénk javára.

A Kárpátok északkeleti láncolatában található Máramarosszigetről vezérelte hozzánk a jó Isten, előbb a gyulafehérvári Papnevelő Intézetbe diáknak, majd 1970 és 1974 között Rómában végzett biblikus tanulmányai után a gyulafehérvári Hittudományi Intézetbe tanárnak, ahol 22 évet töltött a tudomány ápolásával és a papságra készülők oktatásával.

Jó néhány könyvnek és számtalan cikknek szerzőjeként ismertté tette nevét nem csak nálunk, de külföldön is. Munkásságáért több kitüntetést is kapott. A tanári katedra mellől emelte ki 1990-ben Szent II. János Pál pápa, hogy előbb boldog emlékű Bálint Lajos érsek segédpüspöke legyen, majd 1994. április 8-tól utóda, egyben a romániai örmény katolikusok apostoli kormányzója.

Nagy múltú, immár ezer évesnél is régibb főegyházmegyénknek 22 éve főpásztora. Bár egészen más világ köszöntött ránk 1989-ben, neki sem jutott boldogabb jövendő elődeinél.

Globalizálódó mai világunk sokféle kihívásával kell megküzdenie, amit Istenbe vetett hittel tett és tesz. Amikor születésének 70. évfordulóján szeretettel köszöntjük, ennek a munkának folytatásához kívánunk sok erőt, egészséget, kitartást Istentől. Kis Szent Teréz pedig, akinek nagy tisztelője, támogassa abban, hogy miként ő, úgy főpásztorunk is az egyház szívében a szeretet legyen. Ad multos annos!

Gyulafehérvár, 2016. február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén

†Tamás József
segédpüspök,
általános helynök

Az Érseki Iroda közérdekű információi
Jakubinyi György köszöntéséről

Február 13-án, szombaton délelőtt 11 órától  hálaadó szentmisét mutat be és homíliát mond Jakubinyi György a gyulafehérvári székesegyházban.

Szeretettel várják a paptestvéreket és a híveket. Az irgalmasság szentévében a gyulafehérvári zarándoklat teljes búcsúval járhat, a szokott feltételek mellett, az irgalmasság kapuján való áthaladással.

A szentmise elején a főszékesegyház nagyprépostja köszönti az érseket a főegyházmegye papjai és hívei nevében.

A szentmise után, fél 1-kor kezdődik az EMEI (Erdélyi Magyar Egyházirodalmi Iskola) díszgyűlése a Papnevelő Intézet nagytermében. Ennek keretében hangzanak el a további köszöntő beszédek, a kispapok kulturális műsorral köszöntik a főpásztort, majd könyvbemutatóra kerül sor.

További részletek ITT olvashatók.

Forrás és fotó: Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria