Javuló tendenciát mutatnak a német katolikus egyház legfrissebb statisztikai adatai

Kitekintő – 2016. augusztus 9., kedd | 10:01

A SIR olasz katolikus hírügynökség augusztus 5-i írása ismerteti a német katolikus egyház legfrissebb statisztikai adatait, amelyet a napokban tettek közzé az elmúlt esztendő összegzéseképp.

A 23 700 000 lelket számláló katolikus egyház a legnagyobb felekezetnek számít Németországban, a teljes lakosság 29 százalékát teszi ki.

Az adatok szerint növekszik a szentségek vétele és csökken az egyházból kilépők száma. Évek óta most először mutat csökkenő tendenciát azok száma, akik döntő mértékben a pedofil botrányok következtében jelentették be az egyházból való távozásukat: a 2014-es 217 716 kilépővel szemben tavaly 181 925-en hagyták el az egyházat. Növekszik azok száma is, akik korábban emiatt léptek ki, azonban később mégis visszatérnek az egyházba.

A plébániák összevonása miatt csökkent azok száma, jelenleg 10 817 plébánia alkotja a német katolikus egyházat, valamint csökkent a papok létszáma is. Gyarapodott viszont az állandó diakónusok száma, az adatok szerint 3304 állandó diakónus segíti a papok munkáját.

Növekedett a keresztelések száma mintegy 3000-rel: tavaly összesen 167 226-an keresztelkedtek meg. Hasonlóképpen nőtt a szentségi házasságok száma is, 44 158-ról 44 298-ra. A válások száma ellenben csökkenő tendenciát mutat.

Reinhard Marx bíboros, a német katolikus püspöki konferencia elnöke elégedetten nyugtázta az adatokat, mondván, hogy a javuló tendencia a német hívek erős aktivitását mutatja az egyház szentségeivel kapcsolatban; ugyanakkor hangsúlyozta, hogy továbbra is ki kell tartani a lelkipásztori elkötelezettségben, hiszen a német egyház jelentős erő, amelynek üzenetét meghallgatják és elfogadják. A bíboros szerint mindenekelőtt meggyőző tanúságtételekre van szükség.

A hivatalos német statisztikai adatok ITT érhetők el.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír