Jezsuita diák tervezett babahordozót a kerekesszékes édesanyának

Kitekintő – 2015. október 7., szerda | 16:45

A 16 éves Alden Kane, a detroiti jezsuita középiskola diákja kifejlesztett egy speciális kerekesszéket, mely lehetővé teszi, hogy mozgáskorlátozott édesanyák is magukkal tudják vinni kisbabáikat.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A The Michigan Catholic, a Detroiti Egyházmegye lapja és számos más hírportál írt a tizenhat éves diákról, aki iskolai projektként egy mozgáskorlátozott anyukának tervezett egy, a kerekesszékéhez erősíthető egységet, melynek köszönhetően magával tudja vinni kisbabáját.

Alden Kane egy jezsuita középiskolába jár, amely együttműködik a Detroiti Jezsuita Egyetemmel; a diákok az egyetemtől kapnak megbízásokat különböző konkrét, kihívást jelentő problémák megoldására.

Az édesanya, Sharina Jones ötéves korában bénult le, amikor egy másik gyerek pisztollyal lábon lőtte. Mikor első gyermekét várta, szembesült a kérdéssel, hogy fogja majd kisbabáját szállítani – ekkor fordult a jezsuita egyetemhez segítségért. Hat hónapon keresztül dolgoztak együtt Alden Kane-nel a feladaton.

Kane az ötletelés fázisa után PVC-csövekből gyártotta le a legesélyesebbnek ítélt tervet, majd napokat töltött kerekesszékben ülve, hogy saját bőrén tapasztalja, mennyi mobilitással rendelkezik valaki ebben a helyzetben. Júliusban készült el a prototípus – épp időben a baba születésére.

„Fantasztikus volt találkozni vele [Sharinával], és megbeszélni, mi az, amit szeretne, és mi az, amit nem. Hatalmas segítség volt a beszélgetés, hogy lássam a terv működőképességét, hogy megértsem, hova kell kerülnie a pelenkatartónak, hogyan tudja leakasztani a baba hordozóját, és hogyan tud mozogni a kerekesszékkel” – mesélte Alden Kane.

Kane terve az első lehet a detroiti katolikus iskolák közös projektjei közül, amely valóban piacra kerülhet. Multidiszciplináris megközelítésre törekszenek, ezért ebben a projektben mérnök és egészségügyes tanárokkal egyaránt konzultált a középiskolás tervező. A tanárok a jezsuita nevelés hagyományát követve kiemelten fontosnak tartják, hogy a diákok a feladataikban lássák a lehetőséget mások megsegítésére; „azért vagyunk itt, hogy segítsünk másoknak, és valódi hatással legyünk a társadalomra” – hangsúlyozta Molly McClelland, az egyetem oktatója.

„Szeretem a közösséget, mások szolgálatát. Ez nagyon fontos része az iskolánk küldetésének; itt összeköthetem a szolgálat és a tudomány szeretetét” – fogalmazott Alden Kane.

Forrás és fotó: The Michigan Catholic

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria